2024. május 2. - Zsigmond

MSZP Kongresszus: nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Zárt ajtók mögött zajlott az MSZP kongresszusa a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában. A nagy titokzatosság ellenére valódi változások alig történtek. Minden marad a régiben.
2009. július 4. szombat 18:53 - Pénzes Dávid
Az MSZP bajban van. Ezt nemcsak az EP-választás eredménye, de az azóta eltelt párton belüli viták is jelzik. A nyilvánosság kizárása a Kongresszusról szintén egy ilyen jel. Az ott történtek pedig még inkább. Például Szili Katalin bejelentése, miszerint szeptembertől már nem kíván a Parlament elnöke lenni. Szili a bajban lévő baloldalt szeretné építeni.

Bajnai Gordon sem érkezett jó hírrel a tanácskozásra. Világossá tette, nem kíván választási költségvetést benyújtani ősszel az Országgyűlésnek. Azaz, nem fogja kiengedni az állami büdzsét, nem fogja engedni az osztogatást a választások közeledte miatt. Ez pedig eddig minden kormány megtette, szívfájdalom nélkül. Kérdés, mennyire tudja majd ezt megvalósítani? Borítékolható, hogy komoly vitába fog keveredni a szocialista képviselőkkel, és az is, hogy kénytelen lesz valamiből engedni.

Előrehozottról szó sem

Az előrehozott választások ellen Lendvai Ildikó szigorúan kikelt. Mint mondta elég azok emlegetéséből. Bárki a párton belül erre gyűjt szavazatokat (ismeretes, hogy Pécsen ilyen kezdeményezés indult), az „ne szakfűvel, hanem naranccsal tegye.

Bajnai Gordon nem enged

Bajnai Gordon bejelentette, a költségvetésben 120 milliárd forintot kell elvonni az önkormányzatoktól és további 40-et a MÁV-tól, valamint a hiányt 3,8 százalék alatt kell tartani. Ebből a három számból nem enged a miniszterelnök.


A személyi változásokkal szemben keményen felléptek. Ahogy Molnár Gyula azt a HírExtrának előzőleg már jelezte, a Kongresszus többsége egyet értett abban, hogy ne háborgassák most ezt a kérdést. Ez a jelenlegi vezetőknek nyilvánvalóan jól jön, kérdés, hogy képes megújulni a párt politikája akkor, ha nem történnek személyi változások?

Az ovb elnapolva


A legérdekesebb kérdés az országos választási bizottsággal kapcsolatban zajlott. Az ovb a kampányban a párt legfontosabb döntéshozó testülete. Ők határozzák meg a kampánystratégiát, és nem utolsósorban a legkényesebb kérdésben, a pártlistában ők mondják ki a végső szót.

Az ovb tagjaitól Lendvai Ildikó azt kérte, amint elfogadják az ország költségvetését mondjanak le kormányzati tisztségeikről. A testület tagja lesz Ficsor Ádám titokminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Botka László szegedi polgármester, és Burány Sándor budapesti elnök is.

A pártban előzőleg többen szorgalmazták, hogy az ovb bővüljön ki, ám ez az ötlet végül nem kapott többséget. A fiatal szocialista politikusok így egyelőre nem kapták meg a támogatást az ovb vezetésére, arról majd az országos választmány dönt.

Kompromisszum


Az, hogy az ovb-t a fiatalok fogják iránytani, már az „öregek” és „fiatalok” közti megállapodás jele. A két „oldal” kompromisszumot kötött egy határozat formájában, melynek része, hogy az ovb-t fiatalokkal töltik fel, ám a kampány kezdetéig, azaz a miniszterelnök-jelölt megnevezéséig Lendvai irányíthatja a pártot. (Az index.hu információi szerint a pártelnök megjegyezte, „mindenkinek kitépi a haját, aki még egyszer leöregezi.”)

A kormány támogatásában viszont egyetértett a Kongresszus többsége. Ez persze nem jelenti, hogy májusig ez a kormány marad hatalmon. Egyrészt a költségvetést el kell még fogadni, amihez a jövő héten új elnököt választó, újjáalakuló SZDSZ-nek is lehet még egy-két szava. Másrészt, ha az ovb augusztus 29-ig megválasztandó új tagjai követik Lendvai forgatókönyvét, akkor kilépnek a kormányból, így Bajnainak helyettük újakat kell találni.

A Kongresszus tehát elódázta a valódi megújulást, nagyjából marad minden a régiben. Egyetlen eredménye, hogy a belső harcok látszólag ezzel véget értek. Látszólag…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fox70
2009. július 5. 14:04
Az lett volna az igazi füst és láng, ha az összes kommunista disznó a zárt ajtaik mögött meggyullad és elég...kivétel nélkül ócska állat mindegyik..kár, hogy nincs már halálbüntetés....
lovo52
2009. július 4. 22:14
Na Ti aztán TUDTOK SZOPATNI! 6 honap után elválasztják a gyereket! Ti 8 év után, még mindig a csecset akarjátok a szánkba dugni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását