2024. április 25. - Márk

Nyaralás? Leginkább sehol

Évről-évre egyre kevesebbet nyaral a magyar ember, leginkább a munkára és a pénzre fogja. Ha valaki nagyon szeretne, tudna rá időt szakítani, mert rengeteg költségkímélő program és helyszín várja a pihenni vágyókat.
2009. július 12. vasárnap 12:39 - Kővári Adrienn
Hova menjünk idén nyaralni? A nagy dilemma már hónapokkal a nyár előtt felvetődik az emberek fejében, hiszen egy nyaralást nem lehet egyik pillanatról a másikra tető alá hozni. Meg kell szervezni a szabadságokat, félre kell tenni a nyaralásra szánt összeget, és a legfontosabb: ki kell választani a helyet.

Sajnos ma ezt Magyarországon egyre kevesebben tehetik meg, rengeteg olyan család van, akiknek nem futja még egy rövid, belföldi nyaralásra sem. A szingli emberek is sok esetben inkább otthon maradnak, és a munkájukba temetkeznek. Ráfogják arra, hogy úgysem lenne idejük elutazni bárhová is.

Nem is hinnénk mennyire fontos a kikapcsolódás


A nyaralásnak már valamilyen szimbolikus jelentése van az ember fejében, hiszen egyenlő a jó idővel, a szórakozással. Ilyenkor jobb esetben a családok, a szerelmesek együtt töltenek pár napot, hetet. Egyrészt ezért is fontos, mert egy-egy ilyen kellemes nyaralás képes összefogni a családot, és rengeteg új közös élményt teremt. Egy gyerek életében nagyon meghatározó lehet egy közös családi program.



A munka szempontjából szintén fontos, hogy hosszabb időre elszabaduljunk a mindennapokból. Utána felfrissülve foghatunk neki az újabb feladatoknak. A dolgos hétköznapok sokszor elég monotonnak tűnhetnek, hiszen a napi nyolc órás munkaidő után még várhatnak ránk az otthoni teendők, esetleg a család és a gyerekek.

Ne csak egyszer menjünk nyaralni!


Amit érdemes látnunk
Fertődi kastély
Martonvásár
Velencei-tó
Nyíregyházi állatkert
Szegedi vadaspark
Miskolc-Tapolca barlangfürdő
Tihany
Badacsony
Egri minaret
Zsámbéki templom
Mivel egy év nagyon hosszú, és akárhogy is nézzük, a munkaszüneti napok száma elég csekély, ráadásul hányszor előfordul, hogy hétvégére esnek azok. Mivel egy embernek átlagosan elég kevés az igazi szabadideje, ezért fontos, hogy az évet megtördeljük szabadságokkal. A diákoknak könnyű, mert nyáron kapnak két és fél hónap szünetet, de a dolgozó emberek se keseredjenek el.

A nyárra mindenképp iktassunk be egy hosszabb nyaralást, de vegyünk ki pár napot akár őszre, vagy télre is. Ha tehetjük az évben szúrjunk ki egy-két hétvégét, s szervezzünk kisebb kirándulásokat. Járjunk el múzeumokba, esetleg különböző családi rendezvényekre.

Hogyan kapcsolódjunk ki?


Az igazi nyaralásnak, legyen az télen, vagy bármikor, az a lényege, hogy elutazzunk valahová. Semmiképp se maradjunk az otthonunkhoz közel, a városból mindenképp menjünk el. Hogy miért is olyan fontos ez? Mert egy új környezet tud csak igazán pihentetően hatni ránk, hiszen nem túl kellemes érzés, ha a nyaralás alatt is a munkahelyünk felé sétálunk.

Ráadásul nemcsak a munka miatt megyünk el pihenni, hanem inkább a megszokott napokból szeretnénk elmenekülni. Ezért fontos, hogy változatosak legyünk, a nyaralás alatt fedezzünk fel új városokat, helyeket, ismerjünk meg új embereket. Nem kell elhagyni az országot, sokkal jobb, ha kis hazánkban nézünk körül. Ez költség kímélőbb is, nyelvtudást sem igényel, ráadásul messzire sem kell utazni.



Nem tudunk kikapcsolódni?


Nagyon kevés magyar család él a nyaralás lehetőségével, ezzel kapcsolatban egy felmérés is készült még júniusban, amit a GfK Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti Médiaanalízis készített el. Kiderül belőle, hogy a magyaroknak több mint a 70 százaléka nem tervez öt napnál hosszabb nyaralást, de 76 százalékuk tavaly sem volt nyaralni, s idén sem megy.

A legtöbben még mindig belföldön nyaralnak, míg a második legnépszerűbb uticél az Horvátország. Ezután következik Olaszország, vagy Ausztria, esetleg más környező országok, de már ide is sokkal kevesebben utaznak, körülbelül a nyaralók 1 százaléka választja ezeket a helyeket uticélul. Minél idősebb valaki, annál kevesebb időt fordít az effajta pihenésre. A legnépszerűbbek még mindig a vízpartok, vagy a különböző élményfürdők. Kevesen választják az aktív pihenést, a válaszadóknak csak a 17 százaléka döntött emellett.



Üres életek


A hétköznapokban sem tud az átlag ember rendesen kikapcsolódni. A legtöbb esetben csak otthon ül, és tévézik, majd lefekszik aludni. Nemcsak a pihenéssel vannak problémáink, hanem akár a szexuális életünkkel, egy idő után minden ellaposodik.

Keveset járunk el szórakozni, kirándulni, pedig egy szombat délutáni kiadós sétánál semmi sem lehet jobb. A nyár úgyis itt van, így érdemes több időt tölteni a természetben, esetleg felkeresni egy-két várromot, vagy csak menjünk el egy állatkertbe. Ha csak tehetjük, töltsünk el minél több időt családunkkal, utazgassunk, látogassunk el a strandokra, persze ne lógassuk egész nyáron a lábunkat a medence hideg vizébe. Nem igényel sok időt, és türelmet egy-két ehhez hasonló programnak a megszervezése. Nem is igazán az számít, hogy hova megyünk, hanem hogy kikkel. És ez már igazán nem pénz kérdése…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását