2024. április 26. - Ervin

Szakítás után jobb a szex? Azok a bizonyos volt szerelmek

Valamiért a régi szerelmek sosem törlődnek ki az ember szívéből, ezért hajlamosak vagyunk rá, hogy visszajárunk hozzájuk egy-egy éjszakára. Esetleg újra is kezdjük a kapcsolatot. Van ennek egyáltalán értelme?
2009. július 11. szombat 17:19 - Kővári Adrienn
Egy párkapcsolatban a legnehezebb dolog a szakítás, hiszen nincs is annál rosszabb, amikor a másik fél elé kell állni azzal a ténnyel, hogy már nem szeretjük őt, legalábbis nem annyira, mint régen. Vajon hogyan mondjuk el? Írjuk le, vagy inkább személyesen? Rengeteg kérdést vet fel ez a nagy döntés.

Ha túljutunk végre a szomorú elváláson, akkor meg ott a dilemma, hogy mihez kezdjünk. Legalábbis abban az esetben, ha nincs azonnal mellettünk valaki, akit szerethetünk az ex helyett. Akkor jönnek a gondok, amikor az egyik fél, legyen akármelyik, nem tud belenyugodni a szakításba. Jönnek az sms-ek, találkák, majd egy beszélgetés a kibékülésről.

A felmelegített kapcsolatot kevesen tartják jó dolognak, de abban egyet érthetünk, hogy nem mindegy, hogyan is szakított az adott pár. Vannak esetek, amikor kifejezetten előnyös az újrakezdés, például, ha a távolság miatt mentek szét a szerelmesek.

A HírExtra felkereste Bede Zsuzsanna szexuál pszichológust, akik felvázolta, hogy pontosan mi az oka annak, ha vissza-visszatérünk előző kapcsolatainkhoz. Mivel ennek nem kevés hátránya is van, így arról is mesélt nekünk.



Jobb a régi, mint az új?

Minden szakítás más és más, ezért különböző okok miatt kacsingatnak vissza az emberek volt kapcsolataikra. Általában az a helyzet áll fenn, hogy a szakítás után rájönnek a felek, hogy mégis összetartoznak, vagy csak egyszerűen nem úgy alakul az új életük, ahogy azt ők várták. „A szakítások legnagyobb százalékában az egyik fél akar csak szakítani, míg a másik nem. Az a fél, aki nagyon menekülni akart, idővel ráébredhet, hogy nem úgy alakulnak a dolgai, s ezért hajlamos visszamenni az előzőhöz, a biztoshoz. Ez egy kicsit könnyű megoldás is, hiszen az egyszerűbb utat választja ilyenkor az ember” – mesélte Bede Zsuzsanna.

Mivel egy idő után megszépülnek az emlékek, így sokkal könnyebben menekülnek vissza előző kapcsolataikhoz. A kidobott fel pedig sok esetben visszafogadja volt párját, mert még mindig szerelmes belé.

Az a bizonyos újrakezdés

Bede Zsuzsanna
„Nagyon fontos, hogy újrakezdésnél megbeszéljék a problémákat az emberek, ki kell mondani, hogy mi az, ami nem ment. Így egy másik úton haladhat tovább a kapcsolatuk, ami még működhet is.”
Addig minden szép és jó, amíg újra ellepi mindkét fél szemét a rózsaszín köd, de amikor ismét felbukkan a régi problémák, akkor a felek hamar összezavarodnak. Megéri? Miért nem működik most sem?

„Nagyon sok esetben ugyanonnan folytatják, ahonnan abbahagyták. Sajnos ez egyáltalán nem jó, mert a legtöbb esetben csak egymás idejét húzzák, mert nem is egy újrakezdésről van szó, hanem csak egy folytatásról.” – mesélte a szexuál pszichológus, aki egyetért azzal, hogy egyes esetekben igenis szükséges az újrakezdés.



Szex nélkül nincs kapcsolat!

A legkönnyebben úgy lehet tudni, hogy közeleg a szakítás, ha már havonta csak egyszer bújunk össze a párunkkal. Ha még ritkábban ezek a meghitt pillanatok, akkor már nem érdemes tovább húzni a kapcsolatot. Ilyen esetekben történik meg, hogy újrakezdésnél ismét csodálkoznak a felek, hogy miért nem működik közöttük a szex. Ha már a kibékülésnél is bajok vannak az ágyban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minket nem egymásnak teremtett az ég.

Szakítás utáni szex

Egy abszurd történet
„Léteznek olyan perverz helyzetek is, amikor a volt férjnek panaszkodik az egykori feleség, hogy nem sikerült az új kapcsolata. A szerető fél még képes ezt is elviselni, mert az a tudat boldogítja, hogy mégis csak ő áll a nőhöz, egykori feleségéhez a legközelebb, s ilyen esetekben néha becsúszik egy-egy ilyen éjszaka. Ezért meg kell tanulnia a másik félnek is, hogy nem számíthat ennél többre” – Bede Zsuzsanna.
„Nagyon fontos, hogy újrakezdésnél megbeszéljék a problémákat az emberek, ki kell mondani, hogy mi az, ami nem ment. Így egy másik úton haladhat tovább a kapcsolatuk, ami még működhet is.”Hányszor történik az meg, hogy a szakítás után egyszer-egyszer azért összejárnak a párok. Sokan jónak tartják a szakítás utáni szexet, pedig rengeteg veszélyt rejteget önmagában. Viszont nagy előnye az, hogy már az első alkalom után kiderülhet, hogy nem egy működőképes kapcsolatot hagytunk magunk mögött. Az újrakezdésnek a kérdése rögtön tisztázódik a fejekben, hogy egyáltalán akarják-e a felek. Így legalább nem húzódik el hetekig, hónapokig a gyötrelmes kérdés, hogy mi legyen a folytatással.

„Akkor van baj, amikor az egyik fél még szerelmes, mert akkor nagyon bele élheti magát, hogy újra összejönnek, és ismét nagyon szerelmes lesz” – tette hozzá még Bede Zsuzsanna, s elmondta azt is, hogy mivel sokkal egyszerűbb visszamenni ahhoz, akiről tudjuk, hogy szeret, így sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Ennek az a legnagyobb veszélye, hogy a felek nehezebben fognak egymástól elszakadni, és aki még szerelmes sokkal nehezebben fog egy új kapcsolatba belemenni.

Sajnos egy ilyen szituációban az ember nem tud ennyire tudatos lenni, de meg kell próbálni odafigyelni rá. Nem árt felkészülni, hiszen már az első alkalomkor könnyen rájöhetünk, hogy csak a szexről van szó. Ha a következő találka alkalmával is az ágyban kötünk ki, akkor jobb lesz, ha beismerjük, hogy volt párunknak csak erre kellünk, és nincs szó semmiféle kibékülésről.



Minden a megszokás miatt van

Sokkal könnyebb visszamenni ahhoz a partnerhez, akit már jól ismerünk, mint hogy újra beleássunk magunkat egy újba. Elölről kezdődik az egész megismerkedéses szakasz, amihez már nem mindenkinek van kedve. Ha eleve egy hosszabb kapcsolatot hagytunk magunk mögött, akkor jóval nagyobb a csábítás. „Ilyenkor hajlamos csak a szépre emlékezni még az is, aki szakított. Sok esetben eleve rossz egyedül lenni, s tudja az ember, hogy a volt párja még mindig meghallgatja. Ezek könnyű utak, de ha csak ezek motiválják az újrakezdést, annak nem lesz jó vége” – mesélte a szakértő.

Hiszen az, aki még szerelmes mindent megragad, hogy ismét találkozhasson a másikkal, így az újrakezdésbe is azonnal belemegy. A legjobb ilyenkor, ha nem is találkoznak a felek, csak akkor, ha már mindent lerendeztek. A beszélgetések, hívogatások, vagy a hétvégi találkozók csak lassítják az elszakadást. Azért sem érdemes ilyennel vesződni, mert az idő közben meg telik, s ha harminchoz közeledik az ember, akkor hajlamos megijedni. Ilyen esetekben a félelem motiválja sok esetben a párokat az újrakezdésre.

Akármennyire is csábító a régi kapcsolatnak a felmelegítése, jobb az ilyenbe nem belemenni, kivéve akkor, ha különleges esetről van szó. A szakítás utáni szex sem éppen a legjobb ötlet, csakis akkor menjünk bele egy ilyenbe, ha már nem vagyunk szerelmesek egykori párunkba, mert különben könnyen megüthetjük a bokánkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását