2024. április 25. - Márk

Veszélyes klímaberendezések: károsak az egészségünkre

Nincs is kellemesebb érzés, mint a hűvös helyiségben pihenni, utazni, esetleg dolgozni. Sokan nem is gondolnánk, hogy nem minden esetben túl egészséges a klíma használata, rengeteg kellemetlenséget okozhat.
2009. július 11. szombat 17:09 - Kővári Adrienn
A nagy forróságban az ember szíve szerint vagy a hideg medencében csücsülne, vagy a hűvös szobában. Amíg előbbi nem minden esetben megoldható, addig a másik már annál inkább, főleg, ha az ember rendelkezik egy klímaberendezéssel. Sokan talán nem is hiszik, hogy miközben élvezzük a hideg levegőt, melyet ennek a szerkezetnek köszönhetünk, addig az egészségünk nem feltétlenül van biztonságban.

Sokan biztosan tapasztalták már, hogyha a kinti forróságból hirtelen beülnek egy klímás szobába, esetleg autóba, akkor könnyen megfázhatnak, berekedhetnek. Az ok a hideg, és meleg levegő túlzott váltakozása. Emellett minden ember máshogyan reagál erre a "klímaváltozásra", van, akit megvisel, és érzékenyebb rá, míg mások jobban bírják. Így történhet meg az, hogy míg minket nem zavar ez, addig valaki más, aki szintén velünk van, az esetleg fejfájásra panaszkodhat.

Nem is olyan jó az a klíma

Legionellosis

Ezek a kórokozók az egészséges, és legyengült immunrendszert egyaránt képesek megtámadni. Azért veszélyes, mert nagyon hasonlít az influenzára, de annál sokkal veszélyesebb lehet, akár bele is halhat az ember. Hogy mennyire lesz súlyos a végkimenetele, az attól függ, hogy milyen hamar kezdik el a beteget antibiotikummal kezelni.
Szárazzá teszi a szoba levegőjét, és ez sokaknak kellemetlenséget okozhat. Kiszárítja a torkot, a szemeket, az érzékenyebbek akár meg is fázhatnak tőle. Köhögteti az embert, de akár ízületi fájdalmaz is okozhat, ha sokáig egy felől ér minket a hideg levegő. Gyakori, hogy megfájdul az ember feje, de akár meg is szédülhet a klímaberendezés miatt. Fogfájást is okozhat, de a bőrünket is kiszárítja.

Ennek ellenére vannak pozitív hatásai is. Mivel a klímaberendezés a szobában lévő levegőt forgatja meg, az az újat nem hoz be, így kiszűri a polleneket is, ami egy allergiás betegnek nagyon sokat jelenthet. A legtöbb készülék rendelkezik is pollenszűrővel.

Ezzel csak az a baj, hogyha nem tartjuk megfelelően karban a készüléket, akkor könnyen fertőzések keletkezhetnek benne. Elszaporodhatnak benne a baktériumok, vagy a gombák. Legsúlyosabb esetben legionellosist kaphatunk, de egy enyhébb gombafertőzést is összeszedhetünk, mivel a klíma nem új levegőt forgat meg a lakásban, hanem a bent lévőt. Márpedig ha fertőzött a készülék, akkor a levegő is az lesz, s akár órákon keresztül is belélegezhetjük a baktériumokat.

Fő, hogy rendszeresen takarítsuk a berendezéseket!


Nemcsak a szobában lévő klímára kell gondolni, hanem arra is, ami az autóba van beszerelve. Ajánlatos évente legalább egyszer kifertőtleníteni őket, hogy ne telepedjenek meg benne a baktériumok. Fontos, hogy a munkahelyen is ügyeljünk erre, mert az egészségünk múlhat rajta. A tisztítást bízzuk szakemberre, sok esetben viszont magát a készüléket is ki kell cserélni, mert a nagyon elfertőződött klímákat már nem lehet kitisztítani.



Ideális, ha nyár előtt, amíg nem állítjuk használatba a berendezéseket átvizsgáltatjuk, kitisztítjuk, és fertőtlenítjük őket. Mindenképp érdemes megtenni, mert egy jól működő szerkezet kevesebb áramot is fogyaszt.

Hiába megy a klíma, s úgy érezzük mindig friss a levegő a szobában, ennek ellenére fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk is. Ha valaki nagyon érzékeny a hideg-meleg hirtelen váltakozására, akkor az használjon műkönnyet, vagy öltözzön rétegesen, ha klimatizált helyiségbe megy.

A fő, hogy megfelelően használjuk


Ha helyesen használjuk a klímaberendezéseket, akkor nem kell tartanunk a kellemetlen következményektől. Fontos, hogy ne hűtsük le nagyon szobát, mert könnyen megfázhatunk, és utána akár rosszul is lehetünk, ha kimegyünk a meleg levegőre. Próbáljuk meg a légáramlatot elvezetni, legalábbis semmiképp sem beleülni az irányába, mert akkor lép fel a szemszáradás, vagy az egyéb ízületi fájdalmak.



Védekezzünk ellene!

Rengeteg helyen ki sem kerülhetjük a klímaberendezést, ilyen lehet egy bevásárlóközpont, egy rendelő, az autóbusz, a jobb vonatok, de akár a munkahelyünk is. Érdemes magunknál tartani egy vékony pulcsit, esetleg egy sálat, hogy magunkra teríthessük azt. Szemüveget is viselhetünk, hogy a szél ne közvetlenül jusson el hozzánk. Ez annak sem túl kellemes, aki kontaklencsét visel, mert így még könnyebben kiszáradhat a szeme.

Akár ki is szereltethetjük a klíma berendezést a lakásunkból, hiszen máshogyan is lehet védekezni a hőség ellen. Reggel sötétítsük be a szobákat, és csukjuk be az ablakokat. Így a levegő pár óra alatt lehűl, s majd csak este szellőztessünk ki.

Ventilátorokat is alkalmazhatunk, bár ennél is igyekezzünk ne a szélirány kellős közepébe beleülni. Hosszú időn keresztül soha ne a legnagyobb fokozaton menjen egy hűtőkészülék se, mert nem egészséges.

Az ablakokat is besötétíthetjük, de ez költséges, ráadásul a nyári hónapokon kívül nem túl praktikus.

Ha valaki már eldöntötte, hogy mivel is szeretné lehűteni magát a forró napokon, akkor már csak a helyes használatára ügyeljen, mert így megelőzhetők a fentebb felsorolt kellemetlenségek.
Forrás: HírExtra/Webbeteg
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását