2024. április 19. - Emma

A szülő a hibás, ha kövér a gyerek! Diétázzunk vele!

Egyre több túlsúlyos gyermek szaladgál az utcákon, és erről a szülők tehetnek javarészt. Ahhoz, hogy ez megváltozzon helyes irányba kell terelni a csöppségeket. Deliága Éva, gyermekpszichológus az életmódváltást javasolja.
2009. július 13. hétfő 07:49 - Kővári Adrienn
Sok szülő töri a fejét olyankor, mikor csak azt látja, hogy gyereke egy több felesleges kilót szed magára, míg rosszabb esetben nem is érdekli őket. Mégis tenni kellene ez ellen valamit, mert nem csak esztétikailag nyújt kellemetlen élményt, hanem egészségtelen is ez az életvitel. Mivel a gyermek még nem tudja felfogni, hogy mennyire hátrányos helyzetben van, ezért mindenképp a szülőnek kell odafigyelnie a problémára.

Egyre több az olyan gyermek, aki sokat nassol, s mellette még kevesebbet sporttól. Most, hogy itt a szünet, még a kötelező tornaórák is elmaradnak, ezért rengeteg gyermek meghízik a nyáron. Hogy mit lehet ez ellen tenni? Ebben segít nekünk Deliága Éva, gyermekpszichológus, akit felkeresett a HírExtra, hogy segítsen a szülőknek tanácsot adni.

A szülők a felelősek


„Az elhízást egyrészt genetikai úton lehet örökölni, másrészt a szülők nevelése játszik ebben fontos szerepet. Ezenkívül lehet még hormonális, vagy endokrinológia oka is, de az életmód, és a testmozgás is közrejátszik benne” – mondta nekünk Deliága Éva.

Mindenképp a szülő a felelős, hiszen nem a gyerek választja meg az étrendjét, nem ő dönti el, hogy milyen életmódot is folytasson, vagy hogyan táplálkozzon.

Már az anya hasában eldől, hogy kövér lesz a gyermek?


A napokban látott napvilágot egy olyan hír, mely szerint összefüggés van a terhesség alatt felszedett kilók, és a gyerek testsúlya között. Az Észak-Karolinai Egyetem szülész-nőgyógyász docense állapította ezt meg, szerinte van összefüggés, s hogy ezt bebizonyítsa, megvizsgált több, mint húszezer anya-lánya párost.

Az elv úgy működik, hogy minél több kilót szed fel a terhessége alatt az anya, annál túlsúlyosabb lesz a lánya felnőttként. Természetesen ez függ attól is, hogy a terhesség előtt mennyit nyomott az anyuka.

Erről is megkérdezte a HírExtra Deliága Éva gyermekpszichológust.

„Nem olvastam még ilyenről hiteles kutatási eredményeket. Van olyan példa, ami ezt alátámasztja, s van olyan, ami cáfolja. Ez nem tudományosan megalapozott tény.”

Azért sem tűnik megbízhatónak ez az állítás, mert azt eddig is tudtuk, hogy genetikai alapon örökölhető az elhízás, az az, ha valaki túlsúlyos volt a terhessége előtt, alatt valószínűleg a gyermeke is az lesz. Emellett jogosan merül fel a kérdés: miért csak a lányok? A fiúk hol vannak?

Így fogyasszuk le a gyermekünket!

A kövérség, mint betegség
Nemcsak tünet lehet a túlsúly, hanem betegségeket is okozhat. A leggyakoribb a cukorbetegség, illetve a szív-, és érrendszeri problémák. De kihathat a csontozatra, vagy bármilyen más testrészre is. A túlsúlyos emberek a hőségre is érzékenyek, könnyebben kaphatnak szívrohamot, mint soványabb társaik.
Sok esetben a gyermeket nem is zavarja, ha túlsúlyos, mert abban a korban él, esetleg nem érzi, hogy hátrányai lennének akár a társadalomba való beilleszkedésben, esetleg a mozgásban, sportolásban. Ezért kell a szülőnek a sarkára állnia, mert be kell látnia legalább neki, hogy ennek mindenképp megvannak az orvosi hátulütői.

„Ilyenkor az egész családnak szükséges egy életmódváltás, mivel a gyerekek utánzás, és a modell követés alapján tanulnak a legtöbbet. Ha a szülőkön azt látják, hogy aktív, sportos életet élnek, akkor ők is késztetést fognak ez iránt érezni. Sokat járjunk kirándulni, szervezzünk olyan közös programokat, ahol az egész családnak lehetősége nyílik kimozdulnia. Akaratlanul, de a gyerek is részt fog venni ezeken, s anélkül, hogy észrevenné, elkezd sportos életet élni. Szinte észrevétlenül fog annyit mozogni, amennyire szüksége van” – tanácsolta Deliága Éva, aki hozzátette, hogy a táplálkozással hasonlóan kell cselekedni.

Mivel mit sem ér a sportos élet, ha nincs meg hozzá a megfelelő táplálék. Fontos, hogy az egész család átessen egy életmódváltozáson, ne egyenek többé zsíros ételeket, ne vacsorázzanak este tízkor. Ha nincsen tele a kamra édességgel, akkor a gyerek sem fog tudni annyit enni. „Hiszen így nincs is otthon olyan étel felkínálva, ami egészségtelen lehet. Így lehet a legegyszerűbben segíteni a problémán” – tette még hozzá a gyermekpszichológus.

Boldogtalan kövér gyerekek


Ahhoz kétség sem fér, hogy a túlsúlyosabb gyerekeket sokszor piszkálják társaik. Deliága Éva szerint nem szabad ilyenfajta általánosításokat levonni, hogy esetleg a kövér gyerekek boldogtalanabbak lennének, mint a vékonyabbak. Abban viszont ő is egyetért, hogy a társaiknál különböző gyerekek könnyebben kitűnnek a közösségből. „Ez sajnos inkább negatív értelemben értendő, hiszen a társaik csúfolják, és kiközösítik őket. De ez nemcsak a túlsúlyos gyerekekre vonatkozik, mert egy szemüveges fiatalt ugyanúgy csúfolhatnak.”

Deliága Éva, gyermekpszichológus mindenképp egy életmódváltást javasolna. Ha átalakítjuk az étrendünket, esetleg többet fogunk sportolni, azzal nemcsak egészségesebb lesz a családunk, hanem gyermekeinket sem tesszük ki a fentebb felsorolt kellemetlenségeknek és súlyos betegségeknek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. július 13. 13:30
bagi, sajnos jól vázoltad fel a jövőt, néhány év, és csak az elhíott kockák maradnak. csak mellesleg kérdezem, hogy vajon a derék oktatásügyi, uram bocsá' - persze most sem létező - sportminiszter és az illetékesek miért arra törekednek, hogy minél kevesebb legyen a gyerekek lehetősége a mozgásra az iskolákban? Hiszen pont fordítva kellene! Testnevelésórát minden nap az általános iskolákba!
bagi
2009. július 13. 11:38
Persze ha a szülő csupán elfoglaltságára hivatkozva, vagy lustaságból hagyja, hogy gyermeke egésznap a gép előtt üljön, ahelyett, hogy a levegőn mozogna, akkor mit csodálkozunk ezen a helyzeten. Az átkosban a játszóterek tele voltak focizó és bicikliző gyerekekkel - ma pedig egy-két kulcsos etnikumon kívül többnyire csak 16-20 év közöttiek mozognak a levegőn, a kisebb korosztályt hagyják lustálkodni a gép előtt - aztán meg sírnak, hogy milyen veszélyes rájuk nézve az internet. Ha nem mozognak, nem sportolnak, nem kommunikálnak, akkor boldogtalan, elhízott felnőttek lesznek belölük - mint hazánk felnőtt lakosságának már a többsége
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását