2024. április 23. - Béla

Ínycsiklandozó fagylaltok: mit is szeretnek a magyarok?

A nyár slágere évszázadok óta a fagylalt, egy olyan édesség, amit sosem lehet megunni. Nálunk még mindig a csokoládé ízű hódit, de már egyre többen kedvelik, egyenesen követelik az extrém ízeket.
2009. július 18. szombat 13:30 - Kővári Adrienn
Az egyik legfinomabb édesség a világon a fagylalt, hiszen hideg, kellemes, és mindenféle ízben kapható. Aki a hagyományosat kedveli annak ott a vanília, a csokoládé, és a gyümölcsös nyalánkság, bár utóbbiból is lehet már olyanokat kapni, hogy ananász, banán, kókusz, vagy fekete ribizli. A legújabb sláger pedig, hogy mindenféle süteményből készülnek fagylaltok ilyen a zserbó, az almás pite, vagy a somlói galuska.

Ha már hideg édesség, akkor nem szabad megfeledkezni a jégkrémekről sem. Ezekhez már nemcsak nyáron, a forró hónapokban juthat hozzá az ember, hanem még télen is beszerezhetőek, csak akkor sok esetben a gombócok áraik az eget verik.

A csoki sosem megy ki a divatból

A jeges finomság története
A fagylalt eredetileg Kínából származik, már ötezer éve készítettek ehhez hasonló finomságokat, csak akkor havat, gyümölcslét, és egyéb fűszereket használtak fel hozzá. Nagy Sándor kedvenc desszertje volt, Európába a perzsák hozták el, de csak az 1700-as években vált népszerűvé. Az első fagyizót Párizsban nyitották meg, de akkor még csak citrom ízűt árultak ott. Nálunk csak a 18. században jelent meg a fagylalt, de azóta is töretlen a népszerűsége.
A Häagen-Dazs készített egy internetes felmérést arról, hogy a magyar emberek milyen fagyi fogyasztók. Kiderül ebből, hogy mik számítanak a kedvenc ízeknek, hogy mennyire vagyunk bevállalósak, és mennyire fontos nekünk a finomságoknak az ára.

A magyarok évszaktól függetlenül fogyasztanak fagylaltot, de az tény, hogy télen a tölcséres finomságok nem fogynak, helyette inkább a tégelyes fagylaltok, jégkrémek a kelendőek. A kánikulában egyértelmű sláger a jeges édesség. Meglepő, de a felmérésnek is az lett az eredménye, hogy a hagyományos csoki, vanília, puncs párosítás már leáldozóban van. Továbbra is kedveltek ezek az ízek, kijelenthetjük, hogy a csokoládé egyeduralmat élvez, mert a válaszolók 52 százaléka említi kedvenc ízei között, de ma már nem mint sima, egyszerű csokoládé kerül a tölcsérbe. Megkülönböztetünk fekete, fehér, mogyorós, narancsos, vagy kókuszos csokit, s az emberek ezek közül választják meg kedvenceiket.

A nők ínyencebbek

A gyümölcsös fagylaltok továbbra is hódítanak, körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a tejes és gyümölcsös ízek kedvelői. Ennek ellenére egyre többen kedvelik az extrémebb ízeket, sok válaszadó megnevezett olyanokat is kedvencének, mint az erdei gyümölcs, a túrótorta, a makadámia dió, a sztracsatella, vagy a fenyőmagos carapínó.

Meglepő lehet, hogy 81 százalék a gyümölcs és süti darabokkal rendelkező fagylaltokat szereti, de mindenképp a széles választékot részesíti előnyben. Talán ezért is van, hogy ma már ritkának számít, ha egy fagyizóban csak a hagyományos ízek kaphatóak.

Nemek szerint is le lehet bontani a fogyasztási szokásokat, ugyanis a férfiak inkább az egynemű fagyikat kedvelik, míg a nők sokkal extravagánsabbak e téren. Szeretik, ha egy jégkrém összetettebb, tartalmaznak sütidarabokat, gyümölcsöt, mogyorót, habcsókmorzsát és öntetet is. A fagylaltkelyhek egyenesen nekik lettek kitalálva.

Nincs válság a fagyi iparban

A felmérés készítői
A Häagen-Dazs fagylalt mintegy 90 éves története során világszerte a kifinomult ízvilág és a különleges minőség szimbólumává vált. A termék semmilyen mesterséges összetevőt nem tartalmaz, az intenzív ízhatás kizárólag a természetes alapanyagoknak és az egyedi gyártási technológiának köszönhető. A természetes alapanyagok között találjuk a friss tejszínt, tejet, tojássárgáját és cukrot, a recepttől függően ezeket gazdagítják a válogatott gyümölcsök, egzotikus mogyorófélék, kekszek. A felmérésben kétszáz ember vett részt, a válaszadók 70 százaléka 20-40 év közötti nő volt.
A megkérdezettek 51 százalékának elmondása szerint ugyanannyi hideg édességet fogyaszt, mint tavaly vagy azelőtt. Viszont egyre kevesebben készítenek házi fagylaltot, a válaszadók 13 százaléka jelezte csak, hogy maga is készít otthonra valami hideg finomságot.

Érdekes, hogy a vásárlók 87 százalékának a számára a legfontosabb az íz, majd ezt követi az állag, a felhasznált alapanyagok, a szín, s csak ezután jön az ár. Akárhogy is nézzük, de ez az utolsó szempont. Bár a Häagen-Dazs hozzátette, hogy ez náluk azért is van így, mert ők olyan vásárlókörrel rendelkeznek, akik inkább a márka mellett döntenek, s ezért sem fontos nekik, hogy mennyibe is kerül a finomság.

Veszélyes a jeges finomság?

Sokan tapasztalhatták már azt, hogy egy ínycsiklandozó fagyiba belenyalnak, majd hirtelen felszisszennek a hirtelen jövő fájdalom miatt. Kellemetlen élmény, s még a kedvünk is elmehet a fagyizástól. Sokaknak a foga fájdul meg, ez amiatt van, mert ott kicsit elvékonyodott a fogzománcunk, s ezért érzékeny a hidegre.

Hizlal a fagyi?
Egy édességről beszélünk, aminek rengeteg fajta elkészítése létezik, az az lehet gyümölcs-, tej, vagy tejszínalapú. Az utóbbi hizlal a legjobban, de még ekkor sem kell megijedniük a nyáron is fogyókúrázóknak. Ha diétázunk, akkor nem árt odafigyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, de ha szemfülesek vagyunk, akkor találhatunk, úgynevezett light fagyikat, amik cukormentesek.
Más esetben a fejünk fájdul meg, de rettenetesen tőle, sokaknak ez is ismerős lehet. Ezt röviden úgy lehetne megmagyarázni, hogy amikor hirtelen hideggel, mondjuk fagyival, érintkezik a szájpadlásunk, akkor egyes idegek üzenetet küldenek az agynak, hogy hűtse le magát, az agyi véredények megdagadnak, s ekkor érkezik az a rettenetes fájdalom. Nem feltétlenül a hideg lehet az oka, mert a tejérzékenyeknél is könnyen kialakulhat az ilyenfajta migrén.

Ez ellen leginkább azt lehet tenni, hogy óvatosan nyalunk bele a fagylaltba, lassan kortyoljuk a hideg üdítőt, nehogy a falánkságunk megbosszulja magát.

Ezek után nincs is más hátra, mint lemenni a közeli cukrászdába, s kérni pár gombóc fagyit!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását