2024. április 25. - Márk

Rákot okoz! A szolárium olyan veszélyes, mint az arzén

Szerdán kiadtak egy tanulmányt, ami bebizonyítja, hogy a szolárium rákot okoz, s ez leginkább a fiatalokat veszélyezteti. Kiderült, hogy ugyanolyan káros az emberi szervezetre, mint az arzén.
2009. július 31. péntek 18:30 - Kővári Adrienn
A bőrgyógyászok eddig is hangoztatták már, hogy a szolárium mennyire nem tesz jót a bőrnek, de szinte senki sem figyelt rájuk. Hiába óvták a hölgyeket, hogy kerüljék el a barnulás effajta módszerét, a szalonok továbbra is virágoznak. Most viszont készült egy kutatás, melynek eredménye váratlanul érhet sok mindenkit, aki kedveli a szoláriumokat.

Egy nemzetközi felmérés kimutatta, hogy a harminc év alattiak körében 75 százalékkal megnőtt a bőrrák kialakulásának a kockázata. Ezért a rákkockázat legmagasabb kategóriájába sorolták a nemzetközi szakértők a szoláriumot, és az ultraviola sugárzás minden fajtáját. Annyira káros a hatása, mint az arzénnak, vagy a mustárgáznak. Az arzén a legmérgezőbb félfémünk, akár pár óra alatt is bele lehet halni, ha nagy dózisban érintkezik az emberrel.

Mondjunk búcsút a szoláriumnak

Mennyire hiteles?
Ezt az elemzést, amit szerdán tettek közzé összesen húsz tanulmány alapján készítették el. A cikket az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) szaktanácsadójaként működő lyoni Nemzetközi Rákkutatásai Hivatal munkatársai publikálták a Lancet Oncology című orvosi folyóiratban.
Ha eddig nem is hallgattak a bőrgyógyászokra, most már érdemes lenne megfontolni, ezt a speciális barnulást, mert a kutatás nem hazudhat. Attól még, hogy nem veszünk magunkon észre furcsa elváltozásokat, évek múlva kialakulhat a bőrrák.

Négy éve a tudósok még csak feltételezték, hogy rákkeltő a szolárium, s ezt a státuszt is osztották ki neki. Az UV sugárzásnak a természetes változatát is veszélyesnek ítélték, bár csak egyes fajtáit, az az a legerősebbet. Nyáron a déli órákban nem szabad sok időt a napon tartózkodni, mert az sem egészségesebb a szoláriumnál.

Sajnos, nem sajnos, de ezen az eredményen már nem lehet változtatni. Az új besorolás szerint a mesterséges napágy, és az összes UV-sugárzás rákkeltő, de ilyen a dohányzás, a hepatitis B vírus, és a kéményseprés is.

A fiatalok nagyobb veszélyben vannak

Köztudott, hogy a napozási láz leginkább a fiatalokat érinti, hiszen az ő korosztályuk törődik a legtöbbet a külsőségekkel, s manapság a szép barna bőr már egyenesen elvárás. Sokan a nyár alatt is járnak szoláriumba, mert a nyaralás előtt praktikus előbb ott kicsit lebarnulni, hogy majd a nap csokibarnára süsse a bőrüket.

A felmérés szerint a harminc éven aluliak körében jelentősen megnőtt a szoláriumozók száma az utóbbi években, s ezzel párhuzamosan több fiatalnál alakult ki a bőrrák, s ez a szám egyre csak nő az orvosok szerint. A rákkutatási hivatal megállapította, hogy a szoláriumágyakban használt fény zöme UV sugárzást bocsát ki, az pedig bőrrákot és szemrákot okoz. Ezért is kell a szemünket csukva tartani egy ilyen szerkezetben, vagy rátenni egy szemellenzőt.

Tönkre mennek a forgalmazók?

Melanoma
A legsúlyosabb bőrrák, s jelenleg Angliában ez áll az első helyen, ez a leggyakoribb elváltozás. Régebben csak a 75 éven felülieket támadta meg, de manapság a húsz éveseknél diagnosztizálják a legtöbbször.
A kutatók tájékoztatták Kathy Banksetet, a szoláriumok készítőit és működtetőit tömörítő európai kereskedelmi szövetség elnökét, aki azonban nem szeretett volna érdemben nyilatkozni. Szerinte nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a szabályokat betartó szoláriumozás bőrrákot okozna. Hozzátette még, hogy a szoláriumozók többsége évente kevesebb, mint hússzor fekszik a csövek alá, így a riogatásnak semmi értelme.

Hogy mennyire fognak ettől most megijedni az emberek, azt nem lehet tudni. Pedig már régebbi tanulmányokban is megjelent, hogy a szoláriumot használó fiatalok körében nyolcszorosára emelkedett a melanoma kialakulásának a kockázata. Ez az adat nagyon megdöbbentő, főleg azért, mert akik nem feküdtek a csövek közé, azoknál nem nőtt meg a kockázat.

Az Amerikai Ráktársaság azt ajánlotta, hogy a barnaságra vágyók inkább barnító krémeket használjanak szoláriumágy helyett. Emellett vannak természetes anyagok is, amikkel lebarnulhatunk ilyenek a karotint tartalmazó ételek.

A HírExtra korábban beszélgetett dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyásszal, aki szintén óva intett mindenkit a szoláriumozástól. A helytelen napozást is kerüljük el, mert az ugyanolyan veszélyes. Mivel minden embernek más, és más a bőrtípusa, ezért nem is mindenki tud annyira szépen lebarnulni. Ha mégis szeretnék napozni, akkor a délutáni órákat válasszuk, de akár az árnyékba is kifeküdhetünk. Használjunk krémeket, együnk sok sárgarépát, s meglátjuk, hogy nincs is szükségünk a szoláriumra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását