2024. április 28. - Valéria

Augusztus 20. szemétdombon?

Szent István és az államalapítás ünnepe mindenki számára különleges nap. Tömegekben özönlünk az utcákra. De hova kerül a szemét?
2009. augusztus 20. csütörtök 16:39 - Kanizsai Ádám
Szabadnap

Minthogy augusztus 20. nemzeti ünnep, a legtöbb állampolgárnak szabadnap. A változatos programok pedig azokat is vonzzák, akik külföldi cégeknél, multiknál dolgoznak. Így tulajdonképpen 24 óra áll rendelkezésünkre, melyet szabadon eltölthetünk. Az ország legtöbb részén, főként a nagyvárosokban egész napos programok vannak.

Ahogy a többéves tapasztalat mutatja, mégis sokan érkeznek vidékről a fővárosba, többszázezresre duzzasztva a tömeget. Legtöbben a tűzijátékra kíváncsiak. Ezzel gyakran egybefűződik az esti mulatozás. Közben esznek-isznak az emberek, s ezzel szemetet „termelnek”. De van elég hely a hulladék ideiglenes tárolására, vagy csak simán elszórjuk az úton?

Mit dobunk el?

Ahogy az év minden napján, akármilyen szemét kerül nemcsak a szeméttartóba vagy a hulladéklerakóba, hanem az utakra, járdákra, parkokban is. A gyorséttermek (ahol ilyenkor gyakran esznek) papírzacskói, üdítős palackok, sörös dobozok, pezsgős üvegek tucatjai éktelenkednek a tűzijátékos este után. De szót ejthetnénk a cigarettásdobozokról is vagy az apróbb papírszemetekről.

„A hulladék jellege a rendezvényeken megszokott összetételű. Gondolunk itt műanyag palackokra, zacskókra, papírokra és egyéb kommunális hulladékra” – mondta el a HírExtrának a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. igazgatósága.
A tavalyi évben nem kevesebb, mint 600 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze.

Ne dobjuk el!

Az év többi részében is gyakran úgy festenek az utcák, mintha karácsonyra díszítenék fel őket: csak szeméttel. Legalább a jeles napon ügyeljünk a tisztaságra! Ezúttal nem foghatjuk arra, hogy nincs elég szemetes!

„Az ünnep alkalmából Társaságunk jelentősen megnöveli a hulladékgyűjtők számát a frekventált területen, tehát több száz edény és konténer áll majd rendelkezésre” – tudtuk meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-től.


Szétdobált hulladék

Annak ellenére, hogy a lehetőségek adottak, mégsem élünk velük. Az illetékesek elmondták, hogy sokkal inkább jellemző a szemetelés, mintsem a kulturált hulladék-elhelyezés. Lehet, hogy törvényileg kéne szankcionálni ezt a magatartásformát, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy nálunk a szemét szabályos elhelyezésének nincs megfelelő gyakorlata.

Plusz erő a takarításhoz

Az ünnepnapon ezúttal is megnövelik azok számát, akik visszaállítják az eredeti állapotot.
„Körülbelül 200 fő és 60 gép fog dolgozni az utakon” - tette hozzá az közterület-fenntartás igazgatósága.

Ünnepeljünk!

Ezúttal próbáljunk kulturált módon kikapcsolódni, és a jeles alkalom apropóján ügyeljünk a szokottnál jobban a környezetünkre. Ha látjuk, hogy mások „szennyeznek” dorgáljuk meg őket, ha szélfútta papírokat, zacskókat, palackokat találunk, dobjuk őket a megfelelő helyre. A kukába!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását