2024. március 29. - Auguszta

Pálinkás: az új választás új lehetőséget jelent

Pálinkás József, az Akadémia elnöke egy évnyitó alkalmával keményen ostorozta a magyar közéletet. Beszéde nagy hullámokat kavart. A HírExtra ennek kapcsán kérdezte a volt politikust.
2009. szeptember 23. szerda 07:49 - Pénzes Dávid
Ön nemrég kimondta: ez egy nem jól működő ország, és hogy újra kell gondolni a közéletben sok mindent. És azt is, hogy újjá kell építeni az országot lelki erkölcsi és szellemi értelemben. Úgy tűnik, hogy a Fidesz fog kormányt alakítani. Ön mint volt fideszes nyilván hatékonyabban tud majd hatni a leendő kormányra. Mit szeretne elérni az új kabinetnél? Vannak már konkrét elképzelései?

Amit én elmondtam a beszédemben, az független attól, hogy ki van kormányon. Ám az is tény, hogy a Fidesz vezető politikusai közt sok a jó barátom. Ezért, ha velük ülök le tárgyalni, annak nyilván más az atmoszférája. Azt azonban nagy eredménynek tartom, hogy a Fidesz frakciójából az Akadémia élére kerülve a legteljesebb mértékig szót tudtam érteni Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal is.

A jövőre vonatkozó javaslataim nem különböznek attól, amit a beszédemben megfogalmaztam. A közélet minden részének szembe kell néznie azzal, hogy kinek mi a felelőssége abban, hogy itt tartunk és főként mi a feladata abban, hogy ez megváltozzon. Nem jó, ha a futballedző kiabál át a teniszedzőnek, hogy miként is tegye a dolgát. Mindenkinek a saját feladatát kellene végeznie.



Ez a fő ok, hogy ilyen állapotban van az ország?

Pálinkás József
1991-ben belépett az MDF-be, majd az 1996-os pártszakadást követően az MDNP tagja, 1999-ben kilépett a pártból, majd egy évre rá belépett a Fideszbe. 2003-ban a párt újjászerveződését követően a kulturális tagozat elnöke, melyben több tudós, művész és sportoló is részt vesz (például: Jankovics Marcell rajzfilmrendező vagy Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó). 1998-ban az Orbán-kormányban az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára lett. 2001-ben Pokorni Zoltán lemondását követően oktatási miniszter lett, mely posztot a 2002-es kormányváltásig viselte. 2006-ban a Fidesz Hajdú-Bihar megyei listájáról bejutott az Országgyűlésbe, az MTA elnökévé történt megválasztása miatt lemondott mandátumáról és a Fidesz kulturális tagozatának elnöki posztjáról, illetve kilépett a Fideszből.
Ez mindenképpen befolyásolta. Húsz év alatt a társadalomban nem alakult ki az a feltételrendszer, ami az előrehaladást lehetővé teszi. Nem építhetünk fel egy olyan országot, mely nagymértékben kíván gondoskodni az elesettekről, miközben nem jön létre az a társadalom, amely hatalmas anyagi terheket és felelősséget vállalva megteremtheti ennek alapját. A társadalom tehetősebb része is inkább oldalaz, és próbál elesettnek látszani, hogy ő is részesüljön a juttatásokból.

Egy olyan egyensúlyt kell megteremteni, hogy ha valaki jó állást, magas fizetést szeretne, akkor erre lehetősége legyen, és fel sem merüljön benne, hogy ő a szociális ellátás révén jusson jövedelemhez.

A magyar nyugdíjrendszerbe egyre kevesebben hajlandóak befizetni, így nagyon nehéz lesz a jövőben a nyugdíjasok ellátását biztosítani. De gond az is, hogy a mai 20-40 éves fiatalok, nagyon nehezen vállalják a családalapítást és a következő generáció felnevelését. Furcsa módon azt tapasztaljuk, hogy 70 évvel ezelőtt ugyan rosszabb körülmények között élt az ember mint ma, mégis megszülettek a gyerekek és a család felnevelte őket, ma pedig nem. Ez sajnos világjelenség. Kialakult a világban a vágyak azonnali kielégítésének igénye. Ez szült egy csomó olyan dolgot, ami ide juttatott minket.

Kérdés, hogy a társadalomban mennyire belülről jövő dolog, hogy hozzá kell járulni a közösség javaihoz. Ennek mértéke a társadalom erkölcsi és kulturális állapotát mutatja. Ha a társadalom erkölcsi és kulturális állapota olyan, mint egy rakoncátlan gyereké, aki csak azt várja, mikor kapja meg végre a kakaót, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülünk.



Ahhoz, hogy a közállapotokban nagy változások legyenek új kormány szükséges?


Az biztos, hogy egy új választás új lehetőséget jelent. Ezért jó, hogy négyévente választások vannak. Nagy várakozást jelent egy új kormány. A közéletben érzékelem ezt a várokozást. Ugyanakkor, önmagában ettől nem változik meg minden egyik napról a másikra. Az egész ország attitűdjének meg kell változnia. Ez lesz a nehezebb. Csak jelentős közakarattal lehet megváltoztatni azt, ami ma Magyarországon sok szempontból rossz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2009. szeptember 23. 09:41
Egyetértek, bár nem gondolom, hogy az ilyen formátumú emberek sokáig bírnák a bársonyszéket
gizimama
2009. szeptember 23. 09:03
Ilyen miniszterelnök kellene.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását