2024. április 29. - Péter

Az SZDSZ önállóan méretteti meg magát

Retkes Attila egyelőre nem árulja el, ki a listavezetője az SZDSZ-nek, ám a HírExtra megkeresésére nyíltan beszélt az SZDSZ belső problémáiról. Világossá tette azt is, önállóan kívánnak elindulni a választáson.
2009. szeptember 29. kedd 07:49 - Pénzes Dávid
Lázasan folyik az SZDSZ újjáépítése. Ön éppen vidéki körúton van. Hol tart az új stratégia?

A rendszerváltás eredményeinek védelmezése az SZDSZ fontos értéke – ez azonban nem jelenthet múltba néző politikát. Ennek a gondolatnak a jegyében elkészültek azok a dokumentumok és tanulmányok, amelyek alapján egy ötéves politikai stratégiát alkottunk. Ezt először szeptember 29-én tárgyalja majd az Ügyvivő Testület (üt).

Az SZDSZ hét kabinetje is elkészítette a párt szakpolitikai állásfoglalásait, amelyek a választási program alapját képezik. Októberben szeretnénk ezeket széles körben megvitatni. Az országjárás is azt a célt szolgálja, hogy a tagság véleményét kikérhessük ezekben a kérdésekben, megismerhessük a helyi problémákat, hiszen a liberalizmust nem „felülről”, hanem lehetőség szerint „alulról” kell képviselni: nemcsak makrogazdasági és makrotársadalmi nézőpontból, hanem az emberek „személyes tudása” alapján.



Milyen visszajelzéseket kap vidéken?


Retkes Attila korábbi gondolatai
"Az SZDSZ vezetése szeretné világossá tenni, hogy a haza és haladás, a hazaszeretet és liberalizmus összetartozó fogalmak." (…) ”A liberális nemzetfogalom befogadó, így a határokon belül és kívül mindenki magyar, aki annak vallja magát. Minden egyes magyar kisebbségi közösségnek saját jellegzetességei, problémái és lehetőségei vannak, így differenciált megközelítést igényelnek.”
Az országjáró körút során eddig hat megyében jártam: Heves, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Csongrád és Tolna megyékben. A párt nehéz helyzetéből adódóan néhány emberben érzek csalódottságot, de szerencsére azért nem ez a jellemző. Ők is tudják, hogy a magyar társadalomnak - különösen a jelenlegi politikai légkörben - szüksége van egy modern liberális pártra, arra, hogy a liberális értékeknek legyen parlamenti képviseletük.

Ha a költségvetést megszavazza a frakció, akkor a párt is felelősséget vállal azokért a megszorításokért, amik 2010-ben az országra várnak. Hogyan lehet majd ezek után sikeresen kampányolni?

Az SZDSZ álláspontja a kötségvetés-tervezet fő számainak ismeretében nem változott: alapvetően egy szakszerű, tisztességes és nem választási (pazarló – a szerk.) költségvetésről beszélünk. Ahogyan egy felelős ellenzéki párthoz illik, az SZDSZ-nek is fenntartásai vannak a büdzsé egyes soraival kapcsolatban, de nem kritizálni szeretnénk, hanem konstruktív módosító javaslatok formájában elfogadhatóbbá tenni. Ilyen például az önkormányzati szférát érintő 120 milliárdos elvonás.

Az SZDSZ frakciójával kapcsolatban azt gondolom, hogy az egy politikailag széttöredezett testület. Ezért mondtam már korábban is, hogy a frakciótagok mindegyike saját lelkiismerete alapján szavaz majd a hátralévő rövid parlamenti ciklusban minden kérdésben, így a költségvetésben is.



A Szabadelvű Polgári Egyesület, mely a kilépett SZDSZ tagokból áll, válhat országos jelentőségű párttá?

Ezt az egyesület alapítóitól vagy elnökétől kellene megkérdeznie, én nem ismerem a szándékaikat és nem is foglalkoztat ez a kérdés. Általánosságban úgy gondolom, hogy most már nagyon rövid idő áll rendelkezésre bármely új politikai formáció számára ahhoz, hogy országos szervezettségű bázist alakítson ki, elkötelezett tagságot hozzon létre.

Csapatommal együtt energiáink jelentős részét az SZDSZ építésére fordítjuk, nem pedig a párton belüli csatározásokra pazaroljuk. Egyébként személyes véleményem megegyezik Fodor Gáboréval: nem tartom etikusnak, hogy az SZDSZ parlamenti frakciójának egyes tagjai, SZDSZ-es mandátummal egy másik párt létrehozásán fáradoznak.

Ön felkereste az összes pártvezetőt. Sokan ekkor rögtön MDF-SZDSZ közeledésről, sőt egyenesen koalícióról kezdtek beszélni. Mi ezzel a helyzet?

Minden demokratikus párt vezetőjével felvettem a kapcsolatot. Találkoztam Lendvai Ildikóval (MSZP), Navracsics Tiborral (Fidesz) és Semjén Zsolttal (KDNP). Még ha nem is értünk egyet sok kérdésben, az a véleményem, hogy ma nagyon nagy szükség van a politikai párbeszédre.

Ezeknek a találkozóknak a keretében Dávid Ibolyával (MDF) is volt alkalmam beszélgetni. Az SZDSZ-nek megvan az ereje, infrastruktúrája és támogatói bázisa ahhoz, hogy önállóan meg tudja mérettetni magát a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választásokon.

Van már az SZDSZ-nek miniszterelnök-jelöltje?

Van listavezető-jelöltünk, de a nevét egyelőre nem szeretném elárulni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. október 3. 07:23
Inkább el kéne árulniuk,hogy szerintük mi is az a liberalizmus,melyre várják a szavazókat?És keresni az összefogás lehetőségét a kilépettekkel.És,hogy ki lesz a listavezető:A pártelnök:RETKES!
sharapova2008
2009. szeptember 30. 14:18
Kibukni a parlamentből így sokkal jobb,mert nem lesz kire mutogatni...!
Phil Ivey
2009. szeptember 29. 13:59
"Az SZDSZ-nek megvan az ereje, infrastruktúrája és támogatói bázisa ahhoz, hogy önállóan meg tudja mérettetni magát a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választásokon."

Lefordítva:

Az SZDSZ-nek megvan a gyengesége, szervezetlensége, és támogatottlansága ahhoz, hogy ugyan önállóan indulva, de csúnyán leszerepeljen 2010-ben.

Vagy a két százalék elérése a cél?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását