2024. május 16. - Mózes, Botond

Dávid Ibolya: szívesen látnám Bokros Lajost miniszterelnök-jelöltként

Dávid Ibolyával - többek közt - Bokros Lajos jövőbeni szerepéről, a költségvetésről, az MDF esetleges jövőbeni partnereiről és saját mentelmi ügyéről beszélgettünk.
2009. szeptember 28. hétfő 12:39 - Pénzes Dávid
Hogyan áll az ön mentelmi jogának felfüggesztése? Döntött már a Mentelmi Bizottság?

A mentelmi bizottság visszakérdezett az ügyészségnek és most várja a választ. A bizottságnak javaslattevő szerepe van, hogy kéri-e a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését vagy nem. A döntést a Parlament hozza meg.

Balsai István a Mentelmi Bizottság alelnöke az ön mentelmi ügyéről lapunknak azt mondta: „lehetetlen helyzet, hogy egy gyanúsított előre betekintést kapjon azokba a dokumentumokba, amik a legfőbb ügyésznek a gyanúra adták az okot.”


A bizottságot meg kell győzni arról, hogy alapos-e a gyanú. A gyanú megfogalmazása kevés, több kell, az alapos gyanú kell. Esetemben a megalapozottsághoz hiányosak voltak a dokumentumok. Például nem lehetett tudni, hogy a kényszerítés esetében ki a feljelentő, és annak melyek a lényeges elemei. Ezt pótolni szükséges ahhoz, hogy a bizottság nyugodt lelkiismerettel tudjon javaslatot tenni.



De azt nem furcsálhatják az állampolgárok, hogy a képviselő hozzájuthat a saját ügyében olyan dokumentumokhoz, amikhez ők nem?

A mentelmi bizottságban én nem fogok szavazni a saját ügyemről, természetesen. A mentelmi eljárás az Alkotmányban biztosított joga minden képviselőnek.

Ön éppen azok közé tartozik, akik szeretnék ezt az eljárást megváltoztatni.


Húsz éve dolgozom azon, hogy a mentelmi jog sokkal korlátozottabb legyen, ne legyen határtalan. Akár még a politikusok közötti adok-kapokban se lehessen bármit mondani következmények nélkül. A mai magyarországi közbeszéd durva stílusa erősen összefügg azzal, hogy a politikusok hogyan viselkednek. De, az vitán felüli, hogy koncepciós eljárástól a mentelmi jog jogosultjait (bírák, ügyészek, ombudsmanok, képviselők) meg kell védeni.

Miről szól a valódi lehallgatási ügy?

Meg kell hallgatni azt a CD-t, aminek egyébként a valódiságát senki nem vitatta. Ez arról szólt, hogy egy üzletember, akinek korábban a Fidesz vezérkarával komoly kapcsolata volt, miként ad megbízást egy vagyonvédelmi cégnek (UD Zrt. – a szerk.), hogy terhelő adatokat gyűjtsön rám. Ezután a vagyonvédelmi cég vezetője tájékoztatja erről a megbízásról Csányi Sándor OTP-vezért. Hogy miért őt, máig nem tudjuk.

Elmondja azt is, hogy mindez azt a célt szolgálja, hogy az MDF elnökválasztása kapcsán, mást (Almássy Kornélt – a szerk.) kellene támogatni, és elmondja azt is, hogy ezt a háttérből „Stumpf Istvánék pénzelik”. Ezek után érdekes módon sem Stumpf István, sem Almássy Kornél nem az UD Zrt. vezetőjét perli, amiért esetleg nem igaz az állítása és őket mélyen lejáratja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nocomment
2009. szeptember 28. 15:29
"Úgy érzem magam, mint az ember, akiről lelopják a kabátját, majd amikor tolvajt kiállt, akkor ellene indítanak eljárást, mert megsértette a tolvaj személyiségi jogát."

helyesebb és életszerűbb lenne: "Úgy érzem magam, mint az ember, akit félholtra vernek a cigányok, majd amikor tolvajt kiállt, akkor ellene indítanak eljárást, mert megsértette az elkövetők személyiségi jogát."

dávid ibolya annyit jártatja a szját, hogymár igazán mondhatna is valamit. miért nincs ebben az interjúban semmi konstruktív?

"A polgári demokráciáknak éppen ezért fontos tétele a koalíciós kormányzás."

ez hülye...

az mdfnél populistább politikai párt nincs Magyarországon. ártalmasabb is csak az szdsz. ezekre akkor se szavaznék, ha fizetnének érte.
balogGY
2009. szeptember 28. 13:42
Miért kell már megint Bokros Lajost elővenni?
Eljátszotta már egyszer a maga történelmi szerepét.Ennek az országnak új arcokra van szüksége. ahogy az MDF-nek is.
Pedig azt hittem rájuk fogok szavazni... de így...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását