2024. április 28. - Valéria

Fej-nyaki rákos megbetegedések: 231 új felelős gén

A daganatos megbetegedések legveszedelmesebb fajtái a fej-nyaki tumorok egyes fajtái. A Henry Ford Kórház tanulmánya 231 olyan gént talált, melyeknek szerepe van ezek kialakulásában.
2009. október 6. kedd 12:39 - Kanizsai Ádám

Hiányos ismeretek

Korábban az orvosok, kutatók csupán 33 olyan gént ismertek, melyek bizonyíthatóan felelősek a fejet érintő rákos megbetegedések kialakulásáért.

 „Ezeket az új géneket kell tüzetesebben megvizsgálni a fej- és nyakspecifikus tumorok géncsoportjaiban, megnyitva az utat az új, ígéretes molekuláris stratégiák bevezetésére, a korai felismerésre és a kezelési lehetőségekre” – mondta Dr. Maria J. Worsham, a Henry Ford Kórház kutatásának vezetője. „A kutatás segíthet a betegség előrehaladásának nyomon követésében és a kezelésre való reagálás megfigyelésében.

 A fej-nyaki rákos betegségek

Csak ebben az évben több, mint 55.000 amerikainál diagnosztizáltak feji és nyaki rákot, mely magába foglalja a száj, az orr, az orrmelléküregek, a nyálmirigyek, a torok és a nyaki nyirokcsomók kóros elváltozásait. Közel 13.000 ember hal meg évente ilyen jellegű betegségekben. 

 Az amerikai Rákellenes Intézet (National Cancer Institute) összefoglalója szerint a nyak- és fejtájon keletkező rákos betegségek 85 százalékban a dohányzáshoz köthetők. Azok, akik alkoholt és dohányterméket egyaránt fogyasztanak, nagyobb mértékben ki vannak téve a kockázatnak, mint akik csak az egyiket, vagy másikat.

 A tumort általában helyi terápiával kezelik, de ez függ a beteg állapotától, a daganat pontos elhelyezkedésétől, méretétől, szövettani típusától, kiterjedésétől, a szomszédos szervek beszűrtségétől, az esetleges áttétek jelenlététől, egymáshoz és a környezethez viszonyított helyzetüktől. Legtöbbször szükség van sebészeti eljárásra, sugárkezelésre és kemoterápiára.

 Új szemléletű kutatás

A gének azonosítására - mely a jövőben segítheti a diagnózisok felállítását és a kezelések kiválasztását – teljes genom metilációt használtak. A DNS metiláció egy kémiai eljárás, melyben a DNS-hez metilcsoportot (CH3) lehet adni, vagy elvonni. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy genetikai rendellenességeket találjanak a tumoron belüli mintákban.    

Öt DNS mintával dolgoztak a kutatásban, 1043 lehetséges rákkeltő gént vizsgáltak meg. Ezek a gének egy párhuzamos kutatásban, a PubMeth adatbázisában már fel voltak jegyezve. De 441 génből csak 33 volt megjelölve potenciáls rákkeltőként.

Összeségében a most alkalmazott teljes genom metilációs eljárás feltárt további 231 gént, melyekkel korábban nem számoltak a fej-nyaki rákos betegségek kialakulásánál. Felük három DNS mintában fellelhető volt, egyötödük pedig mind az ötben.

Gyakorlati hasznok

„A DNS-metiláció az egyik leghatásosabb eszköze lehet azoknak a molekuláris stratégiáknak, melyekkel  a rák korai stádiumában felismerhető, függetlenül a kialakulástól” - mondta Dr. Worsham. A kezelési eljárásokban is fontos lehet a kutatás eredménye. A metilációval ugyanis felfedhetők a hibás, nem működő gének és megfelelő gyógyszeres kezeléssel ezek újra aktiválhatók – fejtette ki a kutatás vezetője.

Forrás: HírExtra/ScienceDaily
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását