2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gyereksztárok megrázó sorsai

Gyerekek, akik nagyon korán belecsöppentek a gazdagság, szépség és sikeresség világába. Rajonganak értük, milliók példaképei, annyit keresnek, amennyi pénzük a legtöbbeknek soha életükben nem lesz. Irigylésre méltó sorsnak tűnik. Azonban ha jobban belemerülünk a témába, kiderül, hogy a túl korai hírességnek megvannak a maga árnyoldalai.
2009. október 18. vasárnap 17:26 - Forró János
A korán jött sztárságnak kemény ára van. Mert ugyan a gyerekek szépek, sikeresek és gazdagok, a hírességek világát még a felnőtt csillagok sem viselik mindig könnyen – hogy lehetne hát elvárni egy kisgyerektől, hogy épségben átvészelje a rivaldafényben töltött időt?

Sokan nem bírják a népszerűséggel együtt járó nyomást, és már jóval kamaszkoruk előtt cigarettához, alkoholhoz, drogokhoz nyúlnak, legrosszabb esetben az öngyilkosságba menekülnek. Egy gyereknek elsősorban szerető családi fészekre, sok törődésre és kortársaival való játékra van szüksége. Ha ezek kimaradnak, a kiegyensúlyozott felnőttkor közel elérhetetlen lesz.

Egy gyereksztár a 18. századból

A világ legismertebb gyereksztárját meglepő módon nem a huszadik században találjuk meg: Wolfgang Amadeus Mozart sorsa kitűnő példája annak, hogy a fentiek minden korban igazak. A 18. századi zeneszerző-géniusznak olyan apát adott a sors, aki fiában, felismerve annak rendkívüli tehetségét elsősorban az aranybányát látta, és ambiciózus ember lévén nem csak látta, vasmarokkal meg is ragadta a csodagyermekben rejlő lehetőséget. Ötéves korában lépett fel először nyilvánosan, és mire betöltötte a tízet, többtucatnyi nagysikerű koncerttel Európa országaiban már rutinos előadóművésznek számított. A tündérmese azonban hamarosan véget ért; a csodagyermek képességei nem koptak meg, de egy kamaszodó fiú mégiscsak kevésbé ámulatba ejtő, mint egy kisgyerek. És a zeneszerzőzseni élete ezek után elismerések helyett megaláztatásban, gyorsan elvert jövedelmekben, kapcsolati válságokban bővelkedett. A hiányzó gyermekkor bélyege…

Korunk gyermekei

Nincs ez másképp ma sem – a közönség imádja azt a szenzációt, amit a gyereksztárok nyújtanak neki. Korunkban az ingerküszöb emelkedésével párhuzamosan nem ritkán olyan szerepeket adnak a gyerekszínészeknek, amik nem egy fiatal léleknek valók. Gyakran thriller- és horrorfilmekben látjuk őket, vagy éppenséggel olyan kihívó és nőies szerepeket játszatnak el kislányokkal, hogy nem lehet csodálkozni, ha később a túlzott megfelelni vágyás hatására anorexiássá válnak, vagy később (nem sokkal) szexuális botrányaikkal hívják fel magukra a figyelmet.

A Reszkessetek, betörők! sztárja, Macaulay Culkin négyévesen már színdarabokban lépett fel, és nyolcadik évét taposta, amikor megkapta élete első filmszerepét. Az őt szupersztárrá tevő családi vígjáték forgatásakor tíz éves volt, és tizennégy éves koráig még két emlékezetes filmben, a My Girlben és a Jófiúban alakított, nem is rosszul. Ezután Hollywood elfordult a kamaszodó fiútól, akinek családja Macaulay vagyonán összeveszve darabokra hullott. Mac tizenhat évesen már keményen drogozott. Az egykor szebb napokat látott gyereksztár tizennyolc volt, mikor megházasodott, de szintén színész feleségétől két év múlva el is vált. 2004-ben egy közúti ellenőrzés során marihuánát és engedély nélkül tartott gyógyszereket találtak nála, a börtönt azonban megúszta. Culkin ismét filmezik, a rivaldafénytől visszavonultan él párjával.

Lindsay Lohan karrierje még korábban kezdődött: a jelenleg huszonhárom éves színész- és énekesnő nem volt még négy, mikor a Ford Modell ügynökségnél modellkedett, tízévesen pedig már szappanoperában szerepelt. A celebet mostanság viszont nem karrierje, hanem féktelen dorbézolásai, anorexiája, drogbotrányai és alkoholfüggősége tartja szinte folyamatosan címlapon.

A kilenc hónapos koruk óta képernyőn szereplő Olsen ikreknek sem kell bemutatni a züllés mocsarát: hol egyikük, hol másikuk küzd éppen a drogok vagy az alkohol ellen. A korán jött sztárságot és az ebből eredt túlzott megfelelni vágyást okolják Mary-Kate Olsen anorexiájáért is. Az ikerpár túltenni látszik magát a múlton, jelenleg a színészet mellett több vállalkozást futtató üzletasszonyként tevékenykednek.

A korán jött népszerűség átkát Drew Barrymore karrierjénél nehezen illusztrálhatja jobban bármi. Az E. T. kislánya kilencedik életévét taposta, mikor már alkoholista volt és dohányzott, tízévesen füvezett, tizenhárom volt, mikor a kokainnal kapcsolatba került, tizennégy évesen pedig már két elvonót járt meg.

Külön témát érnek a média által dívává varázsolt kislányok is. Az utóbbi években a különféle külföldi és magyar tehetségkutató műsorokban tucatszám bukkannak fel a fiatalabbnál fiatalabb „csodagyerekek”, akik káprázatos hangjukkal, előadásmódjukkal a szavazásokon rendre kenterbe verik tapasztaltabb társaikat. Egyébként Britney Spears is így kezdte. A szöszke szűz néhány éve bevadult, és a 2003-mas MTV Video Music Awardson elkövetett Madonna-csók után beindult a lavina: az idegösszeomlás szélén álló Britney kopaszra borotváltatta fejét, botrányt botrányra halmozott, és két év alatt totálisan szétcsúszott. Öngyilkossággal fenyegetőzés, mániás depresszió, nyilvános kiborulások és más mentális zavarok voltak mementói a szomorú mélyrepülésnek. 2008 januárjában írt búcsúlevelében arról írt, hogy soha többé nem tud mások elvárásainak megfelelni.

Utolsónak nézzünk egy magyar üdvöskét, a 2008-as Megasztár legfiatalabb döntősét, Tóth Lüszit. Túllépve azon a „pusztán szakmai” aggodalmon, hogy az akkor tizenhárom éves kislány hangja megsínyli a túlzott megerőltetést, bőven van ok a nyugtalanságra. A cserfes lány ugyan rendkívüli népszerűségnek örvendett a nézők körében, hamar támadások célpontjává vált: Megasztáros társai állítólag kiközösítették kiállhatatlan anyja miatt, osztálytársai csúfolták, és olyan pletyka is felröppent, miszerint csak azért szavaznak rá, hogy minél később menjen vissza az iskolába.

 Szóval csak óvatosan. Amelyik fa túl korán virágot bont, hamar szirmát vesztheti...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását