2024. május 2. - Zsigmond

Botrány az MDF-ben

Az MDF budapesti választmánya rendesen bekavarhat az MDF-SZDSZ házasságba, sőt, akár a Parlamenti bejutást is veszélyeztetheti. Nagy vihar tört ki a párt háza táján.
2010. február 12. péntek 14:32 - Pénzes Dávid
Egyre nagyobb bajba kerülhet az MDF-SZDSZ választási szövetség. Nem elég, hogy a BKV botrány miatt a tárgyalások egyik legerősebb motorja, Mesterházy Ernő letartóztatásba került, nem elég, hogy vidéki szervezetek szűnnek meg, régi MDF-esek lépnek ki, most a párt budapesti választmánya hajtott végre puccsot.

Csütörtökön ült össze a 26 fős budapesti választmány 14 tagja, hogy leváltsák elnöküket Lévai Zoltánt. A szavazáson tizenhárman szavaztak Lévai ellen, így menesztették posztjáról. Helyére Óbuda alpolgármesterét, Szegner Lászlót választották. Lévai Zoltán nem fogadja el a döntést, ahogy az országos vezetés sem.

Jogos vagy jogtalan

Dávid Ibolya reakciója
Tegnapi napon elfogadhatatlan dolog történt a budapesti MDF életében. Alapszabály-ellenesen összehívott ülésen ugyanis csak alapszabály-ellenes döntések születhetnek, ezért azok senkire sem kötelező érvényűek. Az ajánlószelvények gyűjtésének megkezdése után négy nappal, a választási kampány közepén megengedhetetlennek tartom, hogy a folyamatosan kisebbségben maradók támadást intézzenek az MDF testületi döntései és politikája ellen. Ezt a politikát nagy többséggel fogadta el az MDF Budapesti, majd az Országos Választmánya is. Ennek betartása minden MDF-tag kötelezettsége.
Kerék-Bárczy Szabolcs az MDF szóvivője ezt pénteki nyilatkozatában ki is fejtette. Úgy gondolják, hogy a budapesti választmány ülése szabálytalanul volt összehívva, mert azt csak az elnök, Lévai Zoltán teheti meg. AZ MDF álláspontja szerint a csütörtökön történtek nem tekinthetők hivatalosnak.

Dávid Ibolya a párt elnökének nyilatkozata szerint is alapszabály-ellenesen hívták össze az ülést. Ezt négy dologgal indokolja: 1. nem az arra jogosult hívta össze, 2. olyan személy szavazott, akinek nincs szavazati joga, 3. a választmány nem minden tagját hívták meg az ülésre, 4. az összehívó az összehívás alapvető formai követelményeinek sem tett eleget.

Ezek miatt az MDF elnöke felfüggesztette az MDF öt, a III., a IV., a IX., a X. és a XXI. kerületi szervezetének működését.

Ám Hock Zoltán az MDF-ből kizárt politikus a Hírextrának elmondta, szó sem volt jogtalanul összehívott ülésről. (Hock az MDF egykori ügyvezető elnökeként vett részt az utolsó alapszabály módosításban, jelenleg már nem tagja a választmánynak.) Az alapszabály a következőket mondja ki: A budapesti választmányt havonta össze kell hívni. A választmányt az elnök hívja össze. De bármelyik budapesti választmányi tag kezdeményezheti az elnöknél a választmányi ülés összehívását, a napirendek megjelölésével. Ez esetben az elnöknek nyolc napon belül ki kell tűznie a választmányi ülés összehívását. Ha ezt elmulasztja, akkor a választmány tagjainak 25százalékának támogatásával a kezdeményező tag a budapesti választmányi irodán keresztül jogosult összehívni az ülést.

A jelenlegi helyzet ez utóbbinak felel meg. Úgy tűnik tehát, hogy Dávid Ibolyának nincsen igaza és az ülés jogszerűen volt összehívva.

Ettől függetlenül Lévai Zoltán, aki még mindig a budapesti választmány elnökének tekinti magát a következő ülést február 24-re összehívta. Hogy ezen mi lesz, nem tudjuk, de ha az őt leváltók konzekvensek magukhoz, akkor februárban újra visszahívhatják Lévait – és akkor már az országos elnökség sem köthet bele a döntés jogosságába.

Bonyolult ügy

Úgy tűnik, az MDF budapesti választmánya nem egyszerűen Lévai Zoltán személyének megtorpedózását tűzte ki célul. A valódi ok az MDF-SZDSZ paktum megingatása. Ezt pedig akkor tudják elérni, ha a budapesti listát, amelyen megjelentek a liberális politikusok, visszavonják. Ha ugyanis az új elnökkel felálló választmány nem támogatja a listát, akkor az országos választmány - és természetesen Dávid Ibolya sem tud mit tenni. Mindez pedig az MDF parlamentből való kieséséhez vezethet.

A tét tehát óriási. Ha sikerül a február 24-re összehívott budapesti választmánynak hivatalosan is leváltani Lévait, akkor annak későbbi következménye akár az is lehet, hogy az MDF nem tud az SZDSZ számára megfelelő listát állítani. Ez az akció persze politikai öngyilkosságnak tűnhet az MDF budapesti választmányának részéről, ám ne feledjük, a politikai erőviszonyok folyamatosan változnak és egy ilyen jellegű ügy igazi hátterét nem mindig lehet világosan látni.

A HírExtra úgy tudja, Mesterházy Ernő letartóztatása, (aki jelentékeny szerepet vállalat magára abban, hogy az SZDSZ-MDF frigy létrejöjjön) nem zárta el a liberális párt háza tájáról csöpögő pénzcsapokat. Ám, ha az MDF-en belül végül azok kerülnek látható többségbe, akik ellenzik az SZDSZ-szel való szövetséget, a pénzkérdés nemsokára lényegtelen tényezővé is fajulhat, a rövid nász pedig csúfos véget ér.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását