2024. április 29. - Péter
Molnár Gyula az MSZP egyik legsikeresebb politikusa. Egyéni jelöltként négy ciklus óta verhetetlen az országgyűlési választásokon, és két ciklus óta polgármestere Újbudának. A 11. kerület első emberével beszélgettünk.
2010. március 23. kedd 12:04 - Pénzes Dávid
Mi a legkomolyabb probléma az újbudai választókörzetben, ön milyen megoldásokat kínál erre?

Molnár Gyula
1961. augusztus 17-én született Budapesten. 1979-ben a budapesti Than Károly Vegyipari Szakközépiskolában érettségizett. Egy évig technológusként dolgozott. 1981-től a Moszkvai Textilipari Egyetem Vegyészmérnöki Karán folytatta tanulmányait, 1986-ban textilvegyész-mérnöki oklevelet szerzett. Hazatérése után rövid ideig gyártmányfejlesztő mérnök a Magyar Selyemipari Vállalatnál. 1992 és 1994 között a TricoInvest Kft. igazgatója volt. 1992-től az Ukrán-Magyar Társaság, 1994-től a Magyar Külügyi Társaság és a Magyar ENSZ Társaság tagja. Szerepet vállalt a Kelenföldi Polgári Körben is. 1990-ben belépett a Magyar Szocialista Pártba. 1998. szeptembertől 2000. novemberig az MSZP országos elnökségi tagja, a párt alelnöke volt. 2004 és 2007 között az MSZP budapesti elnöke. Az 1990. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölt. Az 1990. szeptember-októberi önkormányzati választások után a XI. kerületben alpolgármesterré választották; 1994 óta országgyűlési képviselő. 1994-1998 között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe delegált magyar küldöttség helyettes tagja. 1994-től a külügyi bizottság tagja, 1998-2000-ben alelnöke. 2000-ben egyik kezdeményezője az önálló informatikai és távközlési bizottság alapításának, 2006-ig a testület alelnöke. 2005. januárban a miniszterelnök megbízásából Budapest kormánymegbízottja lett. 2006-tól a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.
Kelenföld és Albertfalva elsősorban panelos városrész, ami önmagában sok feladatot jelent nekünk. Sajnos a panellakásokban zömében alacsonyabb jövedelműek és nyugdíjasok élnek, viszont egy albertfalvi panellakás fenntartása többe kerül, mint egy ugyanakkora Gellért-hegyi lakás, miközben az többszörösét éri, és feltehetően a benne lakók is többszörösét keresik. Ezt az ellentmondást feloldani persze nem lehet, de tompítani, az itt élőknek segíteni mindenképpen feladata az államnak és a helyi önkormányzatnak.

Címszavakban, amit tettünk és tenni szeretnénk: Magyarországon egyedülálló módon támogatjuk a panel és ÖKO programot, ezáltal érezhetően csökken a távfűtés és a rezsiköltség, ha mindezt a távhő ÁFA kulcsának csökkentésével együtt nézzük, akkor még egyértelműbb a tendencia. El akarjuk érni, hogy 5 éven belül befejezhessük a kerületi panelházak felújítását és a lakásonkénti mérés bevezetését.

A másik lakótelepi probléma az élet minősége. A már említett Gellért-hegyi lakásból kinézve, vagy kilépve egészen más környezet fogadja az ott élőket, mint, mondjuk, aki a Tétényi úton lakik. Éppen ezért a lakótelepek környezetének javítása kiemelt feladatunk. Az elmúlt hét évben az összes játszóterünket felújítottuk, most a parkok vannak soron, hogy azok is élvezhessék a közterületek békéjét és szépségét akik tízemeletes házban laknak. Olyan „apróságokkal” is próbálunk javítani az itt élők életminőségén, mint a karácsonyi díszkivilágítás vagy a muskátlik kihelyezése a Tétényi úton, hogy egy kelenföldi embernek is ugyanolyan jó érzés legyen hazamenni a lakótelepi lakásába.

A közbiztonság nem foglalkoztatja az ott élőket?

Természetesen igen. Bár Újbuda a város egyik legbiztonságosabb kerülete, mégis van még teendőnk ezen a területen. Elkezdtük kiépíteni a térfigyelő-rendszert Kelenföldön és Albertfalván is, ezt a munkát folytatjuk a következő években is, létrehoztuk a saját közterület-felügyeletünket, sok pénzzel és eszközzel támogatjuk a kerületi rendőrséget és polgárőrséget, hogy a közbiztonság ne statisztikai szám, hanem egy érzés lehessen Újbudán.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?

Leginkább a fentiek, de fontos kérdés még az egyedülálló idősek és nagycsaládosok helyzete, valamint a közlekedés. Ha végre valahára elkészül a metró, és az Andor utca szélesítése (ez már idén ősszel), az jelentősen átalakítja, könnyíti a kerületi közlekedést, természetesen pozitív irányba.

Milyen jövőképet nyújt a kerületében élőknek, mire helyezi a hangsúlyt?

16 éve vagyok képviselő, 8 éve polgármester. Tudják, mit tettem, ezt folytatom egy biztonságosabb, zöldebb és gondoskodóbb városért. Az itt élők tudják, hogy mit várhatnak tőlem, tudják, hogy mit tettem és mit szeretnék tenni: tovább dolgozni a kerületért.

Mire számít, mik az esélyei?

Nem könnyű most szocialista színekben elindulni, de abban bízom, hogy az elmúlt évek munkája és eredményei a szavazatok számában is meg fog mutatkozni. Ez lenne az ötödik győzelmem egyéni körzetben, voltam már ellenzéki és kormánypárti képviselő is, nyertem akkor is, amikor a pártom jól szerepelt és akkor is, amikor kevésbé, úgyhogy bízom abban, hogy az egyéni teljesítmény most is sokat számít.

Ismeri az Fidesz jelöltjét, Simicskó Istvánt személyesen. Mit tart Simicskó úr előnyének és mit a hátrányának?


Ő számomra az a Fideszes politikus, akivel normálisan, kulturáltan lehet beszélgetni, vitatkozni, nem tartozik azok közé, akik ellenségnek és nem ellenfélnek tekintik a riválisaikat. Régóta ismerjük egymást, korrekt a kapcsolatunk, annak ellenére tudunk egymással beszélni, hogy egészen másként látjuk a dolgok többségét. Szakmai munkáját nem tudom megítélni, mivel ő elsősorban a honvédelem és a nemzetbiztonsági ügyek területén dolgozik, ezek meg tőlem távol álló ügyek…

Újbudai jelöltként viszont az a nagy hátránya, hogy nem a kerületben lakik. Kispesten volt képviselőjelölt és Fidesz pártelnök, vidéken lakik, nem ismeri, nem ismerheti úgy a helyi ügyeket, mint aki születése óta itt lakik, húsz éve itt dolgozik. Szerintem a város legnagyobb kerülete megérdemel egy helyi képviselőt az Országgyűlésben.

***

Itt elolvashatja Navracsics Tiborral, Balsai Istvánnal, Szanyi Tiborral, Varga Mihállyal és Pokorni Zoltánnal készült választási interjúinkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását