2024. április 19. - Emma

Rákot okoznak a kozmetikumok?

Roppant divatos dolog lett az egészséges életmód. Internetes oldalak hirdetik, hogy a kozmetikumok teli vannak méreggel, és rákkeltő anyagokkal. Dr. Liszaky Gabriella, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető-főorvosa válaszolt.
2010. július 26. hétfő 07:19 - Tamási Ágnes Anna
A napokban fedeztünk fel olyan írásokat, melyben ismertetik a dezodorok, tusfürdők, fogkrémek összetételét. A legtöbb alkotóelemnek mérgező és rákkeltő hatása van. Ezzel szemben a BIO kozmetikumok előtérbe kerültek, és szinte reklámozzák jótékony hatásukat.

Ez az egész „BIO őrület” csak egy marketingfogás?!

Megkérdeztük az Országos Onkológiai Intézet bőrgyógyász főorvos véleményét:

Melyek a leggyakoribb rákkeltő anyagok?

Rákkeltő anyagok igen nagy számban találhatók meg a környezetünkben . A daganatos megbetegedésekért 80-90 százalékban a minket körülvevő környezet a felelős, és a fennmaradó tíz-húsz százalék az, ami az egyén génjeiben van.

Az orvostudomány az állatkísérletek, és statisztikai megfigyelések, munkák alapján állapítja meg egy anyagról, hogy rákkeltő-e avagy sem.

Biztosan rákkeltő a bennünket körülvevő mintegy ötvenezer kémiai anyagból kevesebb, mint ötven. Több százról feltételezhető még, hogy daganatkeltő. Sokszor a kiváltó ágensek együttes hatása kell a betegség kialakulásához, például a cigaretta és a tömény alkohol együtt felelős a fej-nyaki rákok kialakulásáért.

A káros hatás kialakulásában szerepe van az anyag koncentrációjának, az alkalmazás módjának és gyakoriságának.

Az állatkísérletek eredményei nem mindig érvényesek emberekben. Van olyan vegyület, ami állatokon rákkeltő, embereknél viszont nem.


A kozmetikumok valóban okozhatnak bőrdaganatot?

A kozmetikumokat megvizsgálják, tehát biztosan rákkeltő anyagok nem kerülnek bele. Egy anyagról nem mondható ki egyértelműen, hogy káros, csak alapos vizsgálatok, és eredmények után lehet rá választ adni.

Természetesen közrejátszhatnak a kozmetikumok is ebben, mert tartalmazhatnak olyan vegyi anyagot, ami bőrelváltozást okoz, de ez a külső környezeti hatástól is függ.

Milyen kémiai anyag okoz bizonyítottan daganatot?


A gyilkos kórról
A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan DNS-hibák, genetikai mutációk okozzák, melyek a sejtciklus szabályozásában vesznek részt.
Már 1775-ben egy Pott nevű orvos megfigyelte, hogy kéményseprőknél viszonylag gyakori a herezacskó rákja. Ez a koromban jelenlévő kátránnyal hozható összefüggésbe. Régebben kátránytartalmú külsőleg alkalmazandó gyógyszerek is használatban voltak.

Hosszabb ideig tartó alkalmazásuk daganat kifejlődéséhez vezethetett, ezért kivonták ezen szereket a forgalomból.

Betegeinknél is előfordult az éveken keresztül pikkelysömör miatt alkalmazott kátránytartalmú szerek miatt kialakult herezacskó rák.


Az izzadás gátló dezodorok Aluminum zirconium tetrachlorohydrexet tartalmaznak. Tényleg előidézheti ez a mellrákot?

Az emlőrák kialakulásának okait sajnos nem ismerjük.

A bőrrák kockázatát előidézhetik a kozmetikai szerek?


A bőrdaganatokat a napfény és a genetikai tényezők együttesen okozzák, és ez bizonyított tény. A krémek általában hagyják szabadon lélegezni a bőrt, és ezért nem alkalmazunk zsíros alapanyagokat, amelyek például nem légáteresztőek. Ezzel nem előidézni, hanem megelőzni tudjuk a bőrrákot.

A melanómát viszont csak bizonyos fokig tudjuk megakadályozni: de ez csak a kumulatív napfény expozíció okozta nem melanóma okozta bőrrákokra vonatkozik.

A BIO szerek mennyire hatásosak?

Biztosan található köztük a gyógyászatban is jól használható termék, de ezekben a természetes szerekben is lehet olyan anyag, amely irritáló vagy egyéb káros hatással bír.

Például a csalán is a természetben található növény,de ha a bőrünkkel érintkezik gyulladást kelt.

Attól, hogy valami naturális nem biztos, hogy nem káros, és ez fordítva is igaz: a szintetikus anyagok sem mindig mérgek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását