2024. április 25. - Márk
Szanyi Tibor szocialista politikus egy médium szerint árulónak titulálta Gyurcsány Ferencet, mivel a megbeszéltekkel ellentétben az exminiszterelnök felszólalt a Demokratikus Charta rendezvényén. Szanyi Tiborral beszélgettünk.
2010. november 4. csütörtök 10:18 - Forján-Vass Máté
Mi a véleménye a tegnapi megmozdulással kapcsolatban?

Demokratikus Charta tüntetés
A Demokratikus Charta november másodikán tartott demonstrációt, amiért a Fidesz sárba tapossa az alkotmányosságot azzal, ahogy az AB-vel bánik. Emellett a törvényesség látszatát sem akarja fenntartani, illetve a törvényeket a saját képére formálni.

A rendezvény ugyan civil kezdeményezé volt, de felszólalt Gyurcsány Ferenc szocialista politikus is, aki Orbán Viktort illegitmnek nevezte.
Jól sikerült demonstráció volt, az ottlevők számára adott egy együvé tartozási élményt.

Olvastam, hogy Gyurcsány Ferencről más véleményt is megfogalmazott.

Az egy kiragadott részlete egy internetes beszélgetésnek a kapcsolat.hu nevű közösségi portálról. Ott az egész rendezvény mibenlétéről folyt a vita: ez civil rendezvény-e vagy pártrendezvény? Az volt az MSZP vezetőségének a véleménye, az nem civil rendezvény, ahol egy vezető pártpolitikus viszi a prímet.

Milyen környezetben került elő az áruló szó?

Ez a Magyar Nemzetben megjelenő blődség volt.

Én a hirado.hu oldalán olvastam.

Igen, de én nem az áruló szót használtam, hanem az árulás szót. Ezt is abban a kontextusban, hogyha valaki kívülről rohamoztatja a pártot, belülről meg bomlasztja, azt árulásnak tartom.

Ez Gyurcsány Ferenc kapcsán is felmerült?

Nyílván ez Gyurcsány Ferenc kapcsán merült fel. Én ekként fogalmaztam, ha ez lenne, akkor ez lenne róla a véleményünk.

Ehhez köze van annak, hogy a volt miniszterelnök felszólalt a Charta rendezvényén?

Abban állapodtunk meg vele, hogyha fel akar szólalni, akkor azt jelzi előre. Ezt nem tette meg. Erre mondtam: ez így számomra követhetetlen.

Ha azt mondja felszólal, akkor azt mondjuk, hogy oké. Ahol viszont Gyurcsány Ferenc felszólal, azt a közvélemény nyílván nem fogja civil rendezvénynek tekinteni, hanem pártrendezvénynek.

Ha tartanak egy MSZP-hez köthető rendezvényt, akkor mi is szeretnénk beleszólni, hogy mikor, ki lesz ott, ki szólal fel, és mit mond.

Viszont más MSZP-s politikus is ott volt.

Igen, mert mi azt mondtuk, ha ez egy civil rendezvény, akkor menjenek el nyugodtan a tagok és a szimpatizánsaink, és hallgassák meg, miről van szó. Viszont politikus ez esetben semmi szín alatt ne szólaljon fel. Ha meghirdet egy rockzenei koncertet, viszont fellép egy szimfonikus zenekar, akkor ott zavar lesz.

Azt nem tudom mennyire volt előzménye, hogy a Magyar Hírlap szerint az LMP-MSZP sajtótájékoztatót azért kezdték előbb, hogy Gyurcsány Ferenc ne érjen oda, és ne szólaljon fel.


Ez egy nettó baromság. Jó ilyeneket kitalálni, csak nincsen semmi valóságalapja. Azon kívül, ha két frakcióvezető úgy dönt, hogy közös sajtótájékoztatót tart, ott mi keresnivalója van bárki másnak? Esetleg egy másik frakcióvezetőnek, aki jelzi, hogy szintén szeretne megszólalni ott.

Nem mutat széteső képet az MSZP-ről az, hogy Gyurcsány Ferenc külön utakon jár?

Nincs szétesőben az MSZP. Attól, hogy egyvalaki nem fér a bőrébe, még nem fog szétesni a párt.

Milyen a viszonya így a pártvezetőségnek Gyurcsány Ferenccel?

Ezt a dolgot megmorogtuk, legalábbis én megmorogtam, de meg nem történtté nem lehet tenni. Ez az eset azonban még csak karcot sem üt a párton. Senki nem fog emiatt ölre menni a másikkal.

Azt mondtuk: minden olyan rendezvényre menjünk el, amelyik céljaiban egyezik a mienkkel, akár az LMP rendezvényére is. Ilyen témakörök a magán-nyugdíjpénztárak megmentése, a munkavállalók védelme, az alkotmányosság megtartása, a Fidesz alkotmányt tipró lépései elleni
fellépés.

Emellett a november 27-i nagygyűlésünkig szeretnénk minél jobban elmagyarázni, miért kell az embereknek fellépni a Fidesz "nyomulása" ellen. Például a magán-nyugdíjpénztáraknál nem mindenki érti, mi is az átverés benne. Nem tudják, hogy ez egy örökölhető vagyon, hogy biztonságosabb a magán-nyugdíjpénztár, magasabb a hozama, mint az államinak, ez névre szól, és van tőkegaranciája ellentétben az államival.

Egyelőre viszont hiányzik egy jogszabály, hogy a magán-nyugdíjpénztár folyósíthasson.

Persze, mert a Fidesz inkább letarolja az egészet. Ami megmarad, az majd elkopik magától. Ezt sem biztos, hogy tudják az emberek.

A baloldali széles rétegek nem igazán demonstrálós tömegek, de most meg kell mozgatni őket, ehhez pedig idő kell, amíg megértik miről is van szó. A liberális tömegeket könnyebb, megmozgatni, általános demokrácia-értékek mentén. Ez történt tegnap is, aki ismeri a budapesti belvárosi réteget, az tudja, hogy a Charta nyolcvan százaléka az SZDSZ holdudvara volt.

Azt is hasznosnak tartom, hogy őket megszólítsuk. De nem ez a fő irány. Nekünk az a lényeg, hogy a tőlünk elszakadt másfélmilliós baloldali tömeg ismét mögöttünk álljon.

Van egy világos sorrendiség: először egy szerethető baloldalt akarunk építeni. Ehhez kell az elment másfélmillió szavazónkat visszacsábítani, A sorrendet nem kellene felrúgni. A tegnapi akció pedig erre irányult. A pártvezetésnek most nem az a célja, hogyan tudunk ötször vagy hatszor az utcára vinni háromezer liberális szavazót, amikor másfélmillió szavazó visszaszerzésére van szükségünk.

Ezért is különültek el a Chartától, miközben Gyurcsány Ferenc szerint összefogásra van szükség?

Mi az ő számára is nyitva tartjuk az ajtót. Ez egy modern, időtálló baloldali párt. A jelenlegi vezetés hiszi, hogy ez a jó út. Arra a 3,6 millió munkavállalóra koncentrálunk, akik potenciális szavazónk lehet. Sőt többre, hiszen ide értjük a munkájukból élt nyugdíjasokat és a fiatalokat is.

Ezen dolgozunk, és ezt a sorrendet meg akarjuk tartani. Amíg nincs rendbe téve a baloldali hátterünk, addig a levegőben fognak lógni azok a liberálisok és mérsékelt konzervatívok is, akiket a Feri most megpróbál összefogni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. november 4. 13:20
a végén még pártelnök lesz az arcból.
Nagyon ügyesen beszél.
Kimondja de mégsem.
Árulást mond, de azt már nem, hogy áruló.
Miközben ha valakinek a cselekedetét árulásnak hívjuk, akkor az ember áruló.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását