2024. április 30. - Katalin, Kitti
Az önkormányzati választások után Szili Katalin a Szociális Unió Pártjának lett az elnöke, emiatt pedig megszűnt tagsága az MSZP-nél. Megkérdeztük a pártelnök asszonyt, miként látja Magyarországot új pártjában?
2010. november 17. szerda 12:39 - Forján-Vass Máté
Miben érzi a különbséget új és régi pártja között?

Szili katalin
1956.ban született Barcson. Pécsre járt gimnáiumba, majd a Janus Pannonius Egyetemen jogi diplomát szerzett 1981-ben. 1990 és 92' között Az ELTE-n humánökológiára járt, 2001-ben pedig politológiából diplomázott a Janus Pannonius Egyetemen.

1983-ban lépett be az MSZMP-be. 1989-ben alapítótag az MSZP-ben. 1994 és 2010 között Baranya megye 2. számú körzetének egyéni képviselője, idán viszont csak a párt megyei listájáról került be.

2010. október 4-től kilépett az MSZP-ből, és a Szociális Unió Pártjának elnöke lett.
Alapvetően a mi hitvallásunkban két pillér van: egyrészt konzekvensen képviseljük a nemzeti értékeket, másrészt hisszük, hogy a rendszerváltozás után szükséges egy rendszerkorrekció.

A rendszerkorrekció lényege: át kell alakítani az újraelosztás rendszerét. Lehet azt mondani: ez a megújulás költségvetése, de ugyanakkor semmilyen újítást nem tartalmaz. Sem szerkezetében, sem abban, ami a társadalmi különbséget csökkentené.

Megfogalmaztunk egy fenntartható társadalomképet, amely számunkra távlati jövőt jelent, amiben a gazdaság nem célt, hanem eszköz. A környezeti értéket pedig, mint korlátot vesszük alapul.

Fontosnak tartjuk egy ökoszociális piacgazdaság kiépítését, ezzel a társadalmi különbségek csökkenthetők, fel lehet emelni a magyarországi vidéket. Ebben nagyobb távlati célok jelennek meg, mint bármely másik pártnál.

Mit hiányol a költségvetésből?

Az alapvető elvekkel, igényekkel egyetértek: családok megbecsülése, nemzet felemelése, kis- és középvállalkozások támogatása. Ugyanakkor feltettem a kérdést, hogy ez a költségvetés felhagy-e a fiskális politikával, megjelennek-e a rendszerkorrekciók, ad-e a strukturális változások igényére válaszokat, van-e benne távlati cél, vagy csak a jövő felélése folyik?

Ilyen szempontokból ugyanúgy a fűnyíróelv érvényesül, például a közszférából való kirúgások előrevetítése. De nincsen strukturális változtatás sem, pedig a MÁV-nál szükséges lenne. Ez az alkalmas tárgyon, de alkalmatlan eszközzel megtervezett költségvetés.

Említette, hogy a nemzetpolitikában is más elveket vall az új pártjával. Nekem a hazai gyakorlat alapján ez idegennek tűnik a baloldaltól.

Pont ez a baj. 1989-ben a baloldal úgy alakult ki, hogy a nemzeti értékeknek nem volt képviselője. Voltak olyanok, akiknek ez volt az egyéni hitvallásuk, de ők mindig kisebbségben maradtak.

Szerintem egy modern XXI. századi baloldali pártnak fel kell vállalnia a nemzeti értékek és érdekek képviseletét.

A kettős állampolgárságot elégtételnek tartja azért a népszavazásért?

Igen. Sajnos a szocialista párt vesszőfutása ide köthető, és azt is meg kell vallanom, hogy az én eredendő bűnöm is oda datálható.

Akkor azt kellett volna mondani, hogyha már a politika nem oldotta meg ezt a kérdést, akkor mindenki szavazzon lelkiismerete szerint. Vagy ha már azt mondta, hogy igen alkossunk erről törvényt, akkor kellett volna tenni ezért.

Sokkal nagyobb eséllyel indult volna az MSZP, ha ezt a kérdést felvállalja. Most a jelenlegi kormánykoalíció úgy érezte, rendezni kell ezt a kérdést a ciklus elején. Ez számomra is megoldás.

Hozzáteszem, tavaly felvetettem az MSZP választmányi ülésén, hogy az ominózus népszavazás után álljon ki a párt, kövesse meg a magyar társadalmat, és vállalja fel, hogy változtat a politikáján, illetve nyújtson be egy törvénytervezetet ezzel kapcsolatban. Sajnos ez nem talált meghallgatásra.

Ami az egyik problémát megoldotta, az felvetett egy másikat, a szavazási jog a kettősállampolgároknak. Ön hogy látja ezt a kérdéskört?

A kiinduló pont az, hogy kapják meg ők is a jogot, ugyanakkor ez más kérdéseket vet fel. Az alkotmány egy szövet, amiben vannak fontos kérdések, amelyek egymáshoz illeszkednek. Ha az egyik szálát meglazítjuk, akkor a többi is megbomolhat. Ebben az esetben a módja a fontos, hogy milyen elvárásokat követel meg ehhez a jog.

Fontos, hogy ez ne diktátumok, hanem széleskörű párbeszéd alapján legyen meg. A lényeg az, hogy egyeztessenek az érintettekkel, és az itthoniakkal. A cél az legyen, hogy a végső megoldás minél szélesebb társadalmi támogatottsággal jöjjön létre.

A jelenből kiindulva, hogy látja a pártja jövőjét?

Most egy hosszú úton indultunk el. A következő választás lesz az első megmérettetés. Mi ezt a kezdeményezést többnek tekintjük, mint egy párt: a Szövetség a jövőért mozgalom megmarad, és építkezik tovább.

Számunkra fontos, hogy az elvi alapvetés mellett közösséget építsünk, ami szakpolitikai alapokon álló társadalmi alternatívát nyújtana a következő választásokon. Azt tapasztalom, hogy erre komoly igény van. Nagyon sokan jelentkeznek a pártba, akik korábban sehol nem voltak párttagok.

A politikai palettán pedig megjelenítünk egy olyan színt, ami új. Szerepünkkel mi lehetünk az MSZP adósságrendezője és a lelkiismerete is.

Tegnap nem volt jelen az Alkotmánybíróság hatásköréről szóló törvénymódosítási javaslat megszavazásánál, miért?

Nekem tegnap egy korábban lekötött felvidéki programom volt, amire el kellett mennem. 11 óráig bent ültem a Parlamentben, addig tudtam várni.

Nem értek egyet azzal, hogy a kormány egy AB döntés miatt csökkentse annak a hatáskörét. Ha tegnap ott lettem volna a Parlamentben, akkor természetesen nemmel szavaztam volna, mind az Alkotmánymódosítására, mind az AB jogkörének módosítására.

A 98 százalékos különadóra is nemet mond?

Ebben a formában igen. Alapvetően egyetértek azzal, hogy az erkölcstelenül magas juttatásoknak az adóztatását valahogy megoldják, de nem úgy, hogy azoknál is bevezessék, akik jogszerűen az előmenetelükkel kapták meg a pénzüket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását