Mi lesz Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal?

A magyar demokrácia kaphat egy gyomorszájast Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának fel nem függesztésének apropóján. De miért védik a szocialisták a két MDF-es képviselőt?

Nem javasolta az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága a Parlamentnek, hogy felfüggesszék Herényi Károly, és Dávid Ibolya mentelmi jogát. A szavazáson nem vett részt Dávid Ibolya, így a bizottság kilenc fővel ült össze. Ebből négy szocialista ül szemben három fideszes és egy KDNP-s honatyával. Rajtuk kívül tagja még a bizottságnak Bőhm András szabad demokrata képviselő, de az MDF elnökasszonnya mellett, ő sem vett részt az ülésen

Az eredmény 4:4 lett. A Fidesz-KDNP a felfüggesztés mellett a szocialisták ellene szavaztak. Ez végül is azt jelenti, hogy a bizottság nem ajánlja a mentelmi jog felfüggesztését a Parlamentnek. Ám ez ég nem jelenti automatikusan, hogy nem adják ki a két MDF-es képviselőt. Igaz, nagyon valószínű.

Kétharmad

A döntés
Géczi József Alajos a döntés indokaként azt mondta: bár kérték, az ügyészség nem adott iratokat arra nézve, hogy mire alapozzák Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal szemben a kényszerítés és a személyes adattal való visszaélés bűncselekményének gyanúját. Úgy fogalmazott: a négy nemmel szavazó képviselő szerint "aggályos az egész ügy, túl sok benne a politikai elem". "Az eljárásnak mindenféleképpen vannak koncepciós elemei, lehet, hogy ebben nem az ügyészség a felelős, de ez több, mint egy éve húzódó politikai vita" - mondta a szocialista bizottsági elnök. Arra az újságírói kérdésre, hogy a bizottság többsége azzal vádolja-e az ügyészséget, hogy koncepciós pereket kreál, azt válaszolta: az ügyészséget nem akarja vádolni, de mint mondta, olyan érzésük van, hogy az ügyben túl sok a koncepciós elem.
A Parlament jövő héten szavazhat az ügyről. A kiadáshoz kétharmados többség kell. Két lehetőség van arra, hogy ez összejöjjön. Vagy a két nagy párt együttszavaz, vagy a pártok a képviselőik egyéni belátására bízzák a dolgot és így „véletlenszerűen” jön össze a kétharmados többség.

Jelenlegi felállás szerint az MSZP nem fogja megszavazni a kiadást, s ezzel már el is dőlt ez egész ügy. Géczi József Alajos a HírExtrának előzőleg elmondta, egyre inkább úgy érzi, koncepciós ügyről van szó, ezért nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését. Ezt Dávid Ibolya szintén elmondta egy lapunknak adott interjúban.

Súlyos kijelentések


Érdemes azonban végiggondolni mit is mond ezzel a két képviselő. A koncepciós ügyeket a diktatúrák alkalmazzák, politikai ellenfelek, vagy „nem kívánatos személyek” elhallgattatására. Sajnos a magyar újkor történelem is sok ilyet ismer. Ám ebben az országban 20 éve demokrácia van, koncepciós ügyek nincsenek. Ha lennének, azért éppen azok a képviselők lennének a felelősek, akik az országot irányítják.

Jelenleg szocialista kormányunk van, tehát az a paradox helyzet állt elő, hogy egy ország kormányzópártja állítja (ha elfogadjuk, hogy minden MSZP-s képviselő koncepciós ügynek tekinti a dolgot), hazánk ügyészsége és nyomozó hatóságai koncepciós ügyet kreálnak két parlamenti képviselő ellen. Ez pedig rendkívül komoly vád, olyan, ami mellett nem lehet elmenni, sem az ügyészségnek, sem a bíróságoknak, sem a parlamentnek, sem a társadalomnak.

Nincs frakcióálláspont
Géczi József Alajos közölte: még nincs frakcióálláspont arról, hogyan szavaznak hétfőn, a parlamentben a két képviselő mentelmi ügyében. Hangsúlyozta: a mostani ülésen Herényi Károly nem kérte mentelmi jogának felfüggesztését. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes tagja az ülés után úgy fogalmazott: időhúzás volt a szocialista tagoktól, hogy újabb iratokat kértek be az ügyészségtől.Véleménye szerint sok mindent elárul az ügyről az, hogy a bizottság a júniusi beadványt követően, október közepén döntött. Hozzátette: "az MSZP képviselői megvédték az MDF vezetőit, egyértelművé téve azt, hogy az MSZP és az MDF egymás cinkosai, egymás bűntársai abban, hogy a politikai célokra használták és használják fel a titkosszolgálatokat".
Ha valóban koncepciós eljárás folyik, akkor annak egyszer és mindenkorra utána kell járni. Nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Ilyen kijelentéseket és ez alapján fontos döntéseket hozni, egy demokratikus parlamentben nem követhet hallgatás. Pedig nagyon úgy néz ki, ez lesz. Nem adják ki a két képviselőt és el van intézve az egész, jön a néma csönd. Az ügyészségen ott marad a vád, hogy koncepciós ügyeket kreál, a két képviselőn pedig ott marad a szégyen.

Ártatlanok…

Mert az érem másik oldala is érdekes. Ha elfogadjuk Dávid Ibolya és Herényi Károly ártatlanságát - miért ne tennénk? - akkor érthetetlen, hogy miért nem engedik a szocialisták, hogy a képviselők a bíróságon tisztázzák magukat? Tiszta sor lenne, hogy nem bújnak (bujtatják őket) mentelmi joguk mögé, hanem normális eljárás keretében tisztázzák szerepüket az ügyben. Ráadásul Herényi Károly ellen a kényszerítés gyanúja merült fel, ami igen súlyos vád. Ezen nem lenne szabad túllépni, főként, hogy a sértett egy másik országgyűlés képviselő.

Szavazás tehát jövő héten, az eredmény erősen borítékolható. A következmények viszont a magyar demokráciára nézve lesújtóak.