Gyurcsány új pártot alapíthat

A látványos választási vereséget szenvedett szocialista pártból kifelé áll Gyurcsány Ferenc szekerének rúdja. A volt miniszterelnök új pártjának központi eszméje a nemzeti progresszió lehetne.

A választási kampányban érzékelhető volt, hogy Gyurcsány Ferenc, bár a kampányban részt vállalt, nem állt be Mesterházy Attila szekerét tolni, kizárólag olyan eseményeken jelent meg, ahol ő volt a fő attrakció.

A volt kormányfő kőbányai lakossági fórumán is érezhető volt, hogy Gyurcsány a Magyar Szocialista Pártot (MSZP) is kritikával illeti és a baloldal megújulásával kapcsolatban az MSZP vezérvonalától eltérően fogalmaz. Felmerülhet a gyanú, hogy mindez egy új párt alapítását készítheti elő.

Vezéráldozat

Gyurcsánnyal tartanak
A szocialista párt gyurcsányista szárnyából többen is kitarthatnak volt kormányfő mellett, de külsős arcok is jöhetnek. A HVG szerint Kuncze is közeledik a Gyurcsány által képviselt vonalhoz, de e legnagyobb durranás Bokros Lajos vagy Bajnai Gordon megnyerése lehetne.
A HírExtra információi szerint a megújulásra készülő MSZP Mesterházy mögött tömörülő régi arcai meg akarnak szabadulni a politikai kockázatot jelentő Gyurcsánytól. Arra törekednek, hogy a volt miniszterelnök mögül egyenként kiszervezzék a politikus fontosabb támogatóit, különösen a többségében Gyurcsány mögött álló megyei elnököket.

Úgy gondoljuk, az új MSZP (a közelmúltban felröpppenő hírek alapján: Új Baloldal) valószínűleg a jövőben nem fog kacérkodni a bűnbaknak százszor is kikiáltott SZDSZ-típusú liberalizmussal, a gyurcsányista harmadik utas szociáldemokrata-szálakat is elvágja, és visszavonul a baloldalra. Ez nyithat teret Gyurcsány új pártjának.

Nemzeti Kaszinó

„A szükséges forrásokat a párton kívül közel egymilliós magyar baloldalon belül kell megtalálni” – mondta Gyurcsány csütörtökön Kőbányán a megújulásról. Az elmúlt héten mondott beszédei alapján Gyurcsány Ferenc a nemzeti progresszió gondolata köré építkezne, szabadverseny-párti felhangokkal. „Az állam nem mindenható, a gazdagság nem adható ajándékba, gazdagodásunk forrása nem a kormány, hanem mi magunk vagyunk” – hangzott el szintén Kőbányán.

Gyurcsány tehát a visszavonuló Szocialista Párt és az összezuhanó középpártok helyére nyomulhat be, korábban az MSZP szociáldemokrata vonala, az SZDSZ és a legutóbbi időkben az MDF által birtokolt senkiföldjére. Ideológiai alapon a Demokratikus Charta által fémjelzett eszmekör, gazdasági szempontból a neoliberalizmus lehet az alap. 

A választási vereség után gyorsan kell lépnie a volt miniszterelnöknek: az MSZP metamorfózisa ellophatja előle a show-t, Gyurcsány tehát akár már a választások második fordulójának éjszakáján bejelentheti a pártalakítást. Az új párt ott lenne az országgyűlésben is, a HírExtra információi szerint a várhatóan kb. hatvanfős MSZP-frakcióból húszan-huszonöten Gyurcsánnyal tarthatnak.