Tóth József XIII. kerületi polgármesterrel beszélgettünk a közelgő önkormányzati választások kapcsán az MSZP főpolgármester jelöltje körül felmerült találgatásokról, illetve a választásokkal kapcsolatos személyes várakozásairól.

Mi a véleménye a főpolgármester-jelölés körüli kavalkádról?

A szocialista párt egy tagja, a XI. kerületi polgármester épp az Önök lapjának azt mondta, hogy ő el tudja képzelni Vágó Istvánt, mint főpolgármester-jelöltet. De ez csak egy vélemény és nem legitim jelölés.

Mennyire megszokott, hogy egy MSZP-s polgármester egyszer csak bedob egy nevet?

Ez habitus kérdése. A Magyar Szocialista Pártnak van egy legitim főpolgármester jelöltje, akit februárban a budapesti küldöttértekezlet jóváhagyott. Ebben pedig nincs változás. Annyira sokszínűek vagyunk, hogy mindenki ötletelhet ebben a dologban, de ma a pártjog szerint van egy főpolgármester-jelöltünk, ami akár változhat is. De abból, hogy valaki mondott egy nevet még nem lehet általánosítani.

A főpolgármester-jelölésre hivatott szerv a budapesti küldöttértekezlet, hacsak a kongresszus magához nem emeli ezt a jogot.



Az Ön neve esetleg nem merült fel?

Én korábban is egyértelműen kinyilvánítottam, hogy a XIII. kerületi lakosokkal kötöttem szövetséget és itt is kívánom a pályafutásomat  folytatni, amennyiben megtisztelnek bizalmukkal. Ezért kértem azt, hogy ne is jelöljenek engem. Én ezt képviseltem 1998-ban is és a későbbiekben is. Ez egy következetes álláspont a részemről.

Arról mit gondol, ha nem egy kimondott pártpolitikus, hanem egy civil lenne a főpolgármester jelölt, aki mögé az MSZP-n kívül más szervezetek és pártok is be tudnának állni?

Olajfa koalíció
Politikai fogalom, mely az olasz balközép pártok választási koalícióját követően jött létre, mely ezt a nevet kapta (olaszul - l’Ulivo). 1995-2007-ig létezett Olaszországban. Az elnevezés Romano Prodi volt olasz miniszterelnöktől ered, aki magát az Olajfát létrehozta és vezette. A koalíció egyébként kereszténydemokrata, szociáldemokrata, szociálliberális, szocialista és zöld pártokat foglalt magába.
Ez az én ízlésemnek, elképzeléseimnek és gondolkodásomnak megfelel, ami nem is újonnan alakult ki bennem, hanem a budapesti helyzet ismeretében már két-három éve. A baloldali és demokratikus erők fogjanak össze és egy közös baloldali jelölt mögött sorakozzanak fel. Ez lényegében egy olajfa szituáció.

Ezt a meggyőződést megerősítette bennem a parlamenti választás is, hiszen Budapest volt az a város, ahol a Fidesz nem kapott ötven százalékot. Ez pedig azt mutatja, ha a Jobbikon kívül a többi erő összefog, akkor a győzelem reményében indulhatnak el a választáson.

Persze ennek több fokozata van. Az első, ha a pártok és civil szervezetek egy közös jelöltet találnak és mögé állnak. Az is lehet, hogy valamelyik szervezet állít egy jelöltet és a többi párt őt támogatja. Illetve vannak akár ennél magasabb szintű együttműködési formák is, melynek azonban nem látom esélyét jelenleg. Itt arra gondolok, hogy egy jelölt mögé beállnak a pártok, és közös listát is indítanak. De inkább annak lehet jelen helyzetben esélye, hogy egy jelöltet támogasson több szervezet, de külön listákat állítanak.

Mit gondol a fővárosi MSZP-n belül mások is osztják ezt a véleményt?

Igen, sőt országosan is. A most legitim főpolgármester-jelöltünk önmegtartóztató nyilatkozatott tett, hogyha ez a szituáció megvalósul, tudja, hogy mit kell tenni.

Annak a valószínűsége, hogy mindez megvalósul nem a Magyar Szocialista Párton fog múlni. Ez a városvédőktől az MSZP-ig, a marginalizálódott SZDSZ-ig és az LMP-ig mindenkinek benne kellene ebben lennie. Aki ebben nincs benne, az szerintem a jobboldal városvezetésbeli hatalomátvételét segíti.

A sajtóból értesültem róla, hogy az LMP önállóan akar indulni, a Jobbik önálló jelöltet indít – amiről azt mondom, hogy nekik ezt meg kell tenni. Magánemberként ezzel kapcsolatban az a meglátásom, hogy aki egy ilyen összefogásban nem vesz részt, az azt segíti elő, hogy jobboldali kurzus induljon a városban – ez pedig nem volna jó.



Ön szerint az LMP részéről mennyi esély van arra, hogy együttműködjenek Önökkel? Mennyire érdekelt ebben Ön szerint az LMP?

A demokratikus és a baloldali erők fogjanak össze. Ez a sorrend nem véletlen részemről. Az LMP jelenleg az öndefinícióval küzd. Ezt láthattuk a döntéseikben és a belső erővonalakban is.

Én négy kimenetelt látok az LMP-ben. Lehet egy zöld, egy liberális, egy centrum és egy baloldali kifejlet. Ez küzd az LMP-n belül, és a szavazóbázisuk is ilyen osztatú. Hogy ebből ki jön majd ki győztesen, illetve a józan ész győz, vagy a pártérdek, az nyitott kérdés.

Mit szól hozzá, hogy Schmitt Pál lett a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje?

Nem meglepő, várható volt, hogy a most felépülő új politikai kurzus egyik építőkövét javasolják. De szerintem nem tudja majd azt a köztársasági elnöki modellt megvalósítani, amit a Fidesz is szívesen látna. Szóban talán, de tettekben pártkatona lesz. Aki egyszer a Fidesz alelnöke volt, illetve főpolgármester jelölt volt nem tudja majd megtagadni ezt a múltat, bármennyire bölcs és felülemelkedett is szeretne lenni.

Térjünk át kissé a helyi ügyekre. Ön szerint a XIII. kerületiek életét a kormány eddigi intézkedései hogyan érintik?

Mi megértük, hogy 1998-2002 között más kormányzati hatalom volt, mint a kerületben. Akkor is és most is azt mondom, hogy az államtól a kerületnek jutatott normatív támogatást nem lehet olyan diszkriminatív alapon elosztani, hogy más a XVI. kerületben, Debrecenben, mint a XIII. kerületben. Így ezen a területen egyáltalán nem lesz diszkrimináció.

Ha megnézzük 1998-2002 között is fejlődtünk, nem is keveset. Akkor tettük arra a fejlődési pályára a kerületet, amin most is vagyunk. Ezért ilyen típusú félelmeim nincsenek. Ami pedig általánosságban érinti az itt lakókat, az ugyanúgy vonatkozik például a debreceni polgárokra is.

Amiben lehet szubjektivizmus, az a pályázati pénzek elbírálása. Ezzel kapcsolatban azonban meg kell jegyezni, hogy a Közép-Magyarországi Régió fejlettségénél fogva eddig is kevesebbet kapott, ebben Budapest pedig ennél is kevesebbet. Mivel a pályázati ciklus most lezárult, az Európai Uniós pályázati pénzek elzáródnak a főváros tekintetében. Így én optimizmussal, de nem félelemmentesen várom a mostani politikai kurzust.



Amennyiben a fővárosban a Fidesz főpolgármester-jelöltje győzedelmeskedik ősszel, az hogyan befolyásolja majd a kerület életét, ha az marad baloldali irányítás alatt?

Nincs függelmi viszony a fővárossal. A mostani önkormányzati szférában huszonnégy egyenrangú önkormányzat van, nincs alá- és fölérendeltségi viszony. Másik dolog, hogy a város együttműködésre van ítéltetve. A forrásmegosztás törvényileg szabályozott, igaz ez újragondolható.

Ennél azonban inkább aggasztó számomra, hogy a jelenlegi kormánypártok mit is akarnak tenni a várossal. Ez tavasszal felmerült, de azóta gyakorlatilag jegelik a témát és nem beszélnek róla, nyilván az önkormányzati választásra való felkészülés miatt. Vannak bizonyos - a fővárosi közigazgatás átalakítására vonatkozó - megoldási javaslatok, de ezeket nem veszik elő a választások előtt, mivel a fővároson belül erős a lokálpatriotizmus és ebből adódóan bizonyos lépések egyes kerületeknek megfelelnek, míg mások érdekeit sértik. Erre vonatkozóan nyilván csak a választások után állnak elő konkrétumokkal, ám ez engem jobban foglalkoztat, mint egy esetleges kormánypárti főpolgármester személye.

Újra megméretteti magát az őszi önkormányzati választáson? Volt esetleg kihívója az MSZP-n belül?

Az MSZP-nél megvan az a tendencia, hogy szeretnek előreszaladni személyi kérdések tekintetében. Bizonyos településeken, de fővárosi kerületekben már múlt év őszén megválasztották a polgármester jelölteket. Nálunk ez egy kissé másképp megy.Mindig az aktuálisan előttünk álló feladatra kell koncentrálni, így április 25-ig az országgyűlési választásokkal foglalkoztunk, utána pedig rögtön az önkormányzatival.

Múlt héten tartottunk egy kerületi küldöttgyűlést, ahol engem jelöltek meg polgármesterjelöltként, amit én vállaltam. Így azt mondhatom, hogy én vagyok az MSZP XIII. kerületi polgármester-jelöltje.