Rákot okoznak a kozmetikumok?

Roppant divatos dolog lett az egészséges életmód. Internetes oldalak hirdetik, hogy a kozmetikumok teli vannak méreggel, és rákkeltő anyagokkal. Dr. Liszaky Gabriella, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető-főorvosa válaszolt.

A napokban fedeztünk fel olyan írásokat, melyben ismertetik a dezodorok, tusfürdők, fogkrémek összetételét. A legtöbb alkotóelemnek mérgező és rákkeltő hatása van. Ezzel szemben a BIO kozmetikumok előtérbe kerültek, és szinte reklámozzák jótékony hatásukat.

Ez az egész „BIO őrület” csak egy marketingfogás?!

Megkérdeztük az Országos Onkológiai Intézet bőrgyógyász főorvos véleményét:

Melyek a leggyakoribb rákkeltő anyagok?

Rákkeltő anyagok igen nagy számban találhatók meg a környezetünkben . A daganatos megbetegedésekért 80-90 százalékban a minket körülvevő környezet a felelős, és a fennmaradó tíz-húsz százalék az, ami az egyén génjeiben van.

Az orvostudomány az állatkísérletek, és statisztikai megfigyelések, munkák alapján állapítja meg egy anyagról, hogy rákkeltő-e avagy sem.

Biztosan rákkeltő a bennünket körülvevő mintegy ötvenezer kémiai anyagból kevesebb, mint ötven. Több százról feltételezhető még, hogy daganatkeltő. Sokszor a kiváltó ágensek együttes hatása kell a betegség kialakulásához, például a cigaretta és a tömény alkohol együtt felelős a fej-nyaki rákok kialakulásáért.

A káros hatás kialakulásában szerepe van az anyag koncentrációjának, az alkalmazás módjának és gyakoriságának.

Az állatkísérletek eredményei nem mindig érvényesek emberekben. Van olyan vegyület, ami állatokon rákkeltő, embereknél viszont nem.


A kozmetikumok valóban okozhatnak bőrdaganatot?

A kozmetikumokat megvizsgálják, tehát biztosan rákkeltő anyagok nem kerülnek bele. Egy anyagról nem mondható ki egyértelműen, hogy káros, csak alapos vizsgálatok, és eredmények után lehet rá választ adni.

Természetesen közrejátszhatnak a kozmetikumok is ebben, mert tartalmazhatnak olyan vegyi anyagot, ami bőrelváltozást okoz, de ez a külső környezeti hatástól is függ.

Milyen kémiai anyag okoz bizonyítottan daganatot?


A gyilkos kórról
A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan DNS-hibák, genetikai mutációk okozzák, melyek a sejtciklus szabályozásában vesznek részt.
Már 1775-ben egy Pott nevű orvos megfigyelte, hogy kéményseprőknél viszonylag gyakori a herezacskó rákja. Ez a koromban jelenlévő kátránnyal hozható összefüggésbe. Régebben kátránytartalmú külsőleg alkalmazandó gyógyszerek is használatban voltak.

Hosszabb ideig tartó alkalmazásuk daganat kifejlődéséhez vezethetett, ezért kivonták ezen szereket a forgalomból.

Betegeinknél is előfordult az éveken keresztül pikkelysömör miatt alkalmazott kátránytartalmú szerek miatt kialakult herezacskó rák.


Az izzadás gátló dezodorok Aluminum zirconium tetrachlorohydrexet tartalmaznak. Tényleg előidézheti ez a mellrákot?

Az emlőrák kialakulásának okait sajnos nem ismerjük.

A bőrrák kockázatát előidézhetik a kozmetikai szerek?


A bőrdaganatokat a napfény és a genetikai tényezők együttesen okozzák, és ez bizonyított tény. A krémek általában hagyják szabadon lélegezni a bőrt, és ezért nem alkalmazunk zsíros alapanyagokat, amelyek például nem légáteresztőek. Ezzel nem előidézni, hanem megelőzni tudjuk a bőrrákot.

A melanómát viszont csak bizonyos fokig tudjuk megakadályozni: de ez csak a kumulatív napfény expozíció okozta nem melanóma okozta bőrrákokra vonatkozik.

A BIO szerek mennyire hatásosak?

Biztosan található köztük a gyógyászatban is jól használható termék, de ezekben a természetes szerekben is lehet olyan anyag, amely irritáló vagy egyéb káros hatással bír.

Például a csalán is a természetben található növény,de ha a bőrünkkel érintkezik gyulladást kelt.

Attól, hogy valami naturális nem biztos, hogy nem káros, és ez fordítva is igaz: a szintetikus anyagok sem mindig mérgek.