Vidám programokkal vár a február

Beköszöntött a február, mely nem csak a farsangi mulatságok időszaka, hanem a szerelmeseké is. Országszerte Valentin napi, farsangi és egyéb gasztronómiai programok várják az érdeklődőket.

Dorottya és Farsangi Napok – Kaposvár, 2011. február 4 - 5.

A Kaposi Farsang minden évben Dorottya napjához legközelebb eső hétvégén hívja mulatságba az érdeklődőket, már több mint harminc éve. A programsorozat február 4-én, pénteken 13 órakor indul a „Farsangi viadallal” - mely egy mókás ügyességi vetélkedő gyerekeknek. 15 órától a felnőttek is beszállhatnak a mókába a Maszkabál - jelmezverseny keretein belül. Helyszín: Kossuth tér

IV. Budapesti Mangalica Fesztivál – Budapest, 2011. február 4 - 6.

Immár negyedik alkalommal rendezik meg február első hétvégéjén a Mangalica Fesztivált. Helyszíne a festői szépségű városligeti Vajdahunyad vára. Az érdeklődők találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és termékforgalmazókkal. A rendezvény igazi lényege, hogy beinduljon egyfajta fair trade mozgalom.

A nagy sikerre való tekintettel a vidéken élő érdeklődők számára is megrendezik a fesztivált Debrecenben és Szombathelyen. A 2011-es fesztivál különlegessége, hogy most először a rendezvény vendégei lesznek a magyar tej, és tejtermék előállító gazdaságok is. Összességében azonban minden a megszokott lesz: lesz főzőverseny és színpadi programok.

III. Budapesti Hard Rock Farsang – Budapest, 2011. február 5.

Lassan hagyománynak számít, hogy a Hard Rock Magazin farsanggal ünnepli meg születésnapját, ezúttal a hatodikat, mely idén a 80-as évek hangulatában fog telni. Az estére három különleges előadással készülnek a szervezők: újra együtt muzsikál a RoTor, Magyarország első heavy metal zenekara a Stress is visszatér és a Mobilmánia is egy exkluzív klub show-val készül. Természetesen ezeken kívül is lesznek még meglepetések. Az előadások 19 órakor kezdődtek, a belépés ingyenes. Helyszín: Crazy Mama Music Pub

Valentin Napi Kisállat és Növényvásár – Budapest, 2011. február 12-13.

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Kisállat és Növénybörzét a Petőfi Csarnokban. Ismét érkeznek majd kutyák, macskák és a többi népszerű kisállat is, mint: a nyulak, a tengerimalacok, pókok, rágcsálók, madarak és siklók. Az ingyenes állatorvosi tanácsadás folyamatosan működik mindkét napon és az állattartáshoz szükséges eszközök is kedvezményesen megvásárolhatók a helyszínen.

Az elhagyott állatoknak is nagy figyelmet szentelnek a szervezők: a segíteni kész látogatók ezen a két napon adakozhatnak is az állatmentő alapítványok részére. Az állatok mellett gyönyörű növények is színesítik majd a kínálatot.

Valentin-napi Fürdőzés – Hódmezővásárhely, 2011. február 13.

A vásárhelyi fürdőélet több mint nyolcvan éves hagyományra tekint vissza. A hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda, nagy kiterjedésű, ligetes, parkos környezetben terül el. Jól megközelíthető helyen, nyugodt környezetben több, szabadtéri termálvizes medence is enyhülést kínál a reumatológiai panaszokra. Valentin nap alkalmából éjszakai fürdőzéssel várják a szerelmeseket 20-24 óráig a szabadtéri medencékben, ráadásul féláron.

Valentin-napi Gyertyafény Expressz – Budapest, 2011. február 14.

Romantikus időutazást nyújthat a pároknak a Gyertyafény Expressz, ahol finom étkek és zenei csemegék között élvezhetik a sajátos utazást a résztvevők. Az étkezőkocsiban - a háromfogásos gyertyafényes vacsora ideje alatt - a „sommelier”, az italok mestere körbehordozza a jóféle borokat, melyek a menühöz dukálnak. A nosztalgiavonat bárkocsijában az utazás alatt kellemes muzsika szól: egykori világslágerek és hazai kedvencek számai is felcsendülnek. Az indulás helye és időpontja: Budapest, Nyugati Pályaudvar este hét órakor.

III. Országos Fánkfesztivál – Nagykanizsa, 2011. február 18 - 19.

A farsang elengedhetetlen velejárója, a farsangi fánk. Hazánkban a tizenkilencedik században terjedt el széles körben a Dunántúlon. Zala megyében, három évvel ezelőtt rendezték meg először az Országos Fánkfesztivált, melynek a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház adott otthont. Nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, így azóta is minden évben megrendezik a fesztivált.

11. Miskolci Kocsonyafesztivál – Miskolc, 2011. február 18- 20.

A komor februári hidegben Miskolcon az egész város fergeteges mulatsággal, kulturális műsorokkal és kocsonyával múlatja az időt. Ez a fesztivál az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb kulturális és gasztronómiai rendezvénysorozata. A fesztivál alapötletét egy régi miskolci közmondás ihlette, ami így szólt: „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”.

A már országos népszerűségnek örvendő rendezvény sikereit mutatja, hogy a Kocsonyafesztivál 2010-ben megkapta a Magyar Fesztivál Regisztrációs- és Minősítési Programot lebonyolító Szakmai Intéző Bizottság elbírálása alapján Kiváló Minősítésű Fesztivál besorolást. 2011-ben a fesztivál központi témaköre a Kárpát-medence kulturális sokszínűsége.

Farsangi karnevál
A karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a farsangi időszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik. A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől) hamvazószerdáigtart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a húsvétot megelőző 47. napon, húshagyó kedden rendezik meg és még aznap éjfélkor befejeződik.