Tajvani kutatók eredményeit szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különböző ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz -írja a vital.hu. A felismerésre azt követően jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent. Az ovalbumin olyan protein, amely a legtöbb allergia kiváltója kisgyermekeknél.
A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy ma egyes becslések szerint hároméves kor alatti gyermekek mintegy 5-8 %-a van kitéve az ételallergia veszélyének, mely ellen eddig kizárólag az allergiát kiváltó élelmiszerek mellőzésével lehetett védekezni.
Az eredményeket tekintve Ji-Ruei Liu, a tajvani nemzeti egyetemen folyó kutatás vezetője bizakodó: „Remélhetőleg ki tudjuk vonni azokat az összetevőket a kefirből, amelyek allergia elleni gyógyszerek alapanyagául szolgálhatnak a jövőben." Addig is érdemes több kefirt fogyasztani azoknak, akik ételallergiától szenvednek.
A kefírt - amelyet a Kaukázus környékén, valamint főleg a balkáni országokban fogyasztanak és egészséges hatásúnak tartanak - élő baktériumkultúra erjeszti tejből.