2024. április 26. - Ervin

Emléket állítanak a Gulag áldozatainak

Az oroszországi Komiföldön, Vorkuta városában elkészült az emlékmű az ott elhunyt magyar katonák és polgári áldozatok emlékére. A Gulag-emlékmű műszaki átadása szeptember 15-én lesz - áll a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatójának, Holló József altábo
2007. szeptember 13. csütörtök 18:45 - Hírextra

Vorkuta a szovjet állami büntetőtáborok közül az egyik leghírhedtebb volt, csak oda mintegy 500 magyart hurcoltak.

"A Vorkután felállított emlékmű nem csak az ottani táborban meghalt magyar katonáknak és polgári személyeknek, hanem valamennyi, az orosz földön Gulag táborban elhunytnak állít emléket" - áll a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és a Múzeumnak a közleményében.

Külföldön a volt hadműveleti területeken elesett magyar katonáknak eddig két központi temető létesítettek, a hadifogoly táborokban elhunyt katonák és polgári áldozatok emlékét pedig 373 emlékmű őrzi, és ötvenöt országban találhatók magyar katona sírok.

"Határozott célunk, hogy az ezekben az országokban elesett katonáink sírjai és temetői rendezettek legyenek és ápolásukról - a genfi egyezményeknek megfelelően - az államok gondoskodjanak." - hangsúlyozta Holló József altábornagy.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását