A túrán szakemberek ismertetik, hogy mely gombák ehetők, illetve mérgezők, vagy ehetők, de nem jó ízűek. Számos gombafaj megtalálható a zselici erdőben, úgy mint a nagy őzlábgomba, amely az ehető fajokhoz tartozik, levesnek szokták elkészíteni, de sütve és rántva is nagyon finom csemege. Akárcsak a laskagomba, amelyből pörköltet, levest főznek. A csiperkét főként rántva készítik el, de levesnek, mártásnak is kitűnő, sőt töltött változata is közkedvelt.
A gyűrűs tuskógomba nyersen ugyan mérgező, de főzve, vagy pörköltként már fogyasztható. Az ehetők közül trombitagomba és galambgomba nő még ezen a helyen. Ritka gombafaj a piruló galóca, amely nyersen mérgező, főzve ehető, ám árusítása mégsem engedélyezett, mert könnyen összetéveszthető a mérgező galócával vagy a párducgalócával.
A felsoroltak közül nem biztos, hogy valamennyi látható lesz a túrán, mert a gombák növekedését nagy mértékben befolyásolja az időjárás, viszont nagy valószínűséggel megfigyelhető majd az őszi kikerics, illetve a halastavakban számos vízimadár.
A túra 10 kilométer hosszú, és körülbelül négy órán át tart.
Jelentkezni a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 72/518-221-es telefonszámán, vagy komlos@ddnp.kvvm.hu e-mail címen lehet.