Mit ehetnek a rákbetegek?
Számos tévhit él a daganatos betegek körében arról, hogy mit és mennyit ehetnek - mondta a Független Hírügynökségnek Vasváry Artúrné. A Rákellenes Liga elnöke szerint az például nem igaz, hogy a rákos betegeknek nem szabad húst enniük.
2007. október 3. szerda 07:04 - Hírextra
A táplálkozásnál az a legfontosabb, hogy megtartsák az erőnlétüket, egészségesen, változatosan étkezzenek.
Az emlődaganat és a táplálkozás összefüggéseiről tartott keddi rendezvényen a többi között elhangzott: még ártalmas is lehet, ha a betegek elhagyják étrendükből a húst, hiszen legyengülhetnek és így nehezebben tudnak küzdeni a kórral. Szintén tévhit, hogy vitamint vitaminnal kell enni - mondta az elnök. A szervezet nem tud meghatározott mennyiségnél több vitamint felhasználni, a többi pedig vagy kiürül, vagy rossz esetben akár károsan is befolyásolhatja a betegség alakulását. Hozzátette: vannak olyan természetgyógyászok áltak ajánlott szerek is, amelyek semmissé tehetik a kemoterápiás kezelés hatását is.
Vasváry Artúrné szerint a betegeknek a zsírszegényebb, viszont zöldségben és gyümölcsben gazdag, változatos táplákozás ajánlott.
Forrás: FH