2024. június 2. - Kármen, Anita

Szabó Magdát köszöntötték az Akadémián is

Szabó Magda írót köszöntötték 90. születésnapja alkalmából csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.
2007. október 5. péntek 07:39 - Hírextra

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ünnepi ülésén elsőként Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke köszöntötte a Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas alkotót, aki október 5-én, pénteken lesz 90 esztendős.

Az Akadémia elnöke a kor legnagyobb írójának nevezte Szabó Magdát, hangsúlyozva, hogy igaz emberségről szóló művei több generáció életét végigkísérték.

"Szükség van Szabó Magdákra, emberszívű Tündér Lalákra" - kívánt az írónak további boldog éveket Vizi E. Szilveszter.

Lator László költő, a Széchenyi akadémia ügyvezető elnöke beszédében felidézte Szabó Magda kezdeti, költői pályafutását, majd az ,50-es évekbeli kényszerű hallgatás utáni prózaírói munkásságáról szólt. Kitért a Szabó Magda pályáját meghatározó családi háttérre és a háború hatására.

A kivételes prózaíró tévedhetetlen arányérzékét, hihetetlen munkabírását, tudóshoz méltó alaposságát, érzékeny esszéit, a családjától kapott erkölcsöt, látásmódot, bámulatos emlékezetét méltatta.

Lengyel György rendező az alkotó drámáiról beszélt. "Drámáival úgy tartozik a színházhoz, mint betűivel az irodalomhoz" - mondta a színházi szakember a magyar történelem nagy fordulópontjairól szóló, de a jelenhez is kapcsolódó darabokra utalva.

"Csak játszani kell őket" - jegyezte meg a különleges üzenetű, a hűség és perbe hívó őszinteség jellemezte drámák kapcsán.

Barna Imre, az író köteteit gondozó Európa Könyvkiadó vezetője kiemelte: "a magyar irodalom nagyasszonyának" 29 kötete eddig több mint hatvan kiadást ért meg, és csaknem 500 ezer példányban kelt el.

"Szabó Magdánál magyarabb és magyarságában európaibb szerzője nem is lehetne a kiadónak" - mondta.

Kósa Lajos, az alkotó szülővárosa, Debrecen fideszes polgármestere Szabó Magda édesanyjának, a "nagy mesélőnek" szobrát ajándékozta az írónak, akinek a nevéhez a Tündér Lala és a Bárány Boldizsár című mesekönyv mellett az Abigél, a Für Elise, Az ajtó című kötet is fűződik.

Szabó Magda a közönséghez szólva a felé áradó megköszönhetetlen szeretetről és az olvasóitól kapott bizalomról beszélt.

"Örökké én leszek nektek olyan meghatározó barátotok, amivel én magam sem számoltam, és ti sem számoltatok" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy mindig megértette a fiatalokat, jobban, mint a fiatalok önmagukat. "Amennyire én tudok, annyira megpróbálok nektek segíteni" - szólt a fiatalokhoz.

Szabó Magda köszöntésén megjelent Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, valamint Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását