2024. szeptember 28. - Vencel

Az EU figyeljen a szomszéd piacokra

Magyarország számára fontos, hogy az EU kiemelt figyelmet fordítson a szomszédságában lévő piacokra - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán, a lisszaboni EU-csúcsról tartott sajtótájékoztatóján.
2007. október 18. csütörtök 07:24 - Hírextra

"Magyarország támogatja azt a politikát, ami a globalizációból fakadó előnyök kihasználását és az egységes belső piac hatékonyságát javítja. Magyarország számára fontos, hogy az EU kiemelt figyelmet fordítson a szomszédságában fekvő, dinamikusan fejlődő piacokra is" - mondta Daróczi Dávid.

Magyarország a csütörtökön kezdődő lisszaboni csúcson megerősíti majd, hogy elkötelezett az euró bevezetésében - tette hozzá a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid - megismételve a magyar álláspontot - elmondta: a reformszerződés tervezetében minden benne van, ami fontos Magyarországnak. A dokumentum egyszerűsíti az uniós döntéshozatalt, átláthatóvá teszi az EU működését. A tervezetben az alapértékek között szerepelnek a kisebbségek jogai - tette hozzá.

A kormányszóvivő rámutatott: a lisszaboni találkozón várhatóan elfogadják az Európai Parlament összetételének megváltoztatásáról szóló javaslatot is. Ennek értelmében a jelenlegi 785 képviselő helyett 2009-től 750 képviselő lenne az EP-ben, Magyarország a jelenleginél kettővel kevesebbet, 22 politikust küldhetne a parlamentbe.

A reformszerződés tartalmában júniusban állapodtak meg a tagállamok, és az unió soros, portugál elnökségének reményei szerint az október 18-19-i lisszaboni EU-csúcsértekezleten el is lehet majd fogadni a dokumentumot. A szakértői szintű szövegezési munkák során felmerült értelmezési vitákat politikai szinten kell addig elsimítani.

Egyelőre nem világos, miként szerepeltetik majd a reformszerződésben az alapjogok chartáját, amellyel kapcsolatban a briteknek fenntartásaik vannak. Azt sem tudni, a lengyel kormány enged-e azon követeléséből, hogy ne csak a függelékben, hanem fajsúlyosabb helyen utaljanak egyes közös határozatok kisebbség általi megvétózásának lehetőségére.

Lengyelországban a lisszaboni csúcs után néhány nappal tartanak parlamenti választásokat, és egyes uniós tisztségviselők szerint félő, hogy a lengyelek emiatt kevésbé lesznek rugalmasak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását