Éttermi útmutató
Tokió több csillagot kapott, mint bármely más világváros a Michelin autógumigyár hétfőn közzétett híres éttermi útmutatójában.
A Michelin öt szakértője több mint egy éven át járta Tokió éttermeit, és úgy találta, hogy nyolc étterem érdemli meg az irigyl
2007. november 19. hétfő 17:22 - Hírextra
A nyolcból ötben főznek japán ínyencségeket, háromban pedig francia étkeket.
"Teljességgel meglepődtünk az itteni konyha magas színvonalán, nemcsak azon, ahogy a japánok francia ételeket készítenek, hanem a legkülönfélébb japán különlegességeken is" - mondta az útmutató főszerkesztője, Jean-Luc Naret a megjelenés alkalmából tartott sajtóértekezleten Tokióban.
Huszonöt tokiói étterem kapott két csillagot, és 117 kapott egyet. Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában például mindössze három étterem kapott három csillagot, és 12 érdemelte ki a kettőt.
Többen kételyeiknek adtak hangot az értékeléssel szemben, mondván az európaiak nem érthetnek igazán a japán ételekhez, csakhogy az öttagú szakértői gárdából ketten japánok voltak.
Tokió háromcsillagos japán éttermei tehát a következők: Hamadaya, Kanda, Koju, Sukiyabashi és Sushi Mizutani. Tokió francia éttermei pedig: Joel Robuchon, L,Osier, Quintessence.
A Michelin első éttermi kalauza 1900-ban jelent meg, s a csillagos értékelőrendszert az 1920-as években vezették be. A kalauzzal első ízben 2005-ben lépett túl Európa határain a gumigyár, akkor New York volt a célpont.
Hogy az elkövetkező években mely városokba látogatnak el a kalauz szakemberei, egyelőre titok, ám a főszerkesztő annyit azért elárult, hogy a következő célpont szintén egy ázsiai nagyváros lesz.
Forrás: MTI