Cambridge-i kutatók vizsgálták 521 ötéves és 682 hétéves gyerek étrendjét három napon át. A testzsír értéket mérték az úgynevezett DEXA (kettős-energia röntgen abszorpciós) módszerrel.
A gyerekek étrendjében mennyiségét tekintve átlagosan 15 százalékot tettek ki a cukrozott üdítők, amely a teljes napi energiabevitel 3 százalékát jelentette. A lineáris modellezés statisztikai módszerével kerestek összefüggést a mért testzsír érték és az elfogyasztott cukrozott üdítő mennyisége között.
A vizsgálat nem talált egyértelmű összefüggést a cukrozott üdítők bevitele és az elhízás között - állapította meg az angol kutatócsoport a Nutrition szakfolyóiratban közzétett tanulmányában.
A kutatási eredményt közli az EUFIC is, amely civil szervezetként az Európai Bizottság és az európai élelmiszergyártó cégek támogatásával az egészséges táplálkozás elterjedését kívánja munkájával segíteni.