2024. április 29. - Péter

Állambiztonsági oktatókönyv ajándékba

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumnak ajándékozott négy, korábban szigorúan titkosnak minősített állambiztonsági oktatókönyvet egy magát megnevezni nem kívánó magánember - tájékoztatta a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatóságának sajtóreferense, Medgyesi
2007. december 25. kedd 07:02 - Hírextra
Az Emlékpont az elmúlt fél évszázadra vonatkozó tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. A múzeum gyűjteménye lakossági felajánlásokból, illetve az intézmény történészeinek kutatómunkája által gyarapszik - fejtette ki a szakember. A múlt iránt érdeklődők 350 gigabájtnyi digitalizált forrással, csaknem 200 interjúval, több mint kétszáz archív filmfelvétellel és 3300 oldalnyi dokumentummal találkozhatnak.

A kutatók számára már korábban is rendelkezésre állt a közgyűjteményben 12 állambiztonsági oktatófilm, melyek képet adnak arról, hogy miként tanították a szocialista rendszer idején a belügyi dolgozókat a belső és külső elhárítás fortélyaira.

Medgyesi Konstantin elmondta: a most az Emlékpont birtokába került, a 60-as években íródott szigorúan titkos állambiztonsági oktatókönyvek szintén fontos történeti források. A tananyag segítségével a kezdő állambiztonságiak megismerhették egyebek között feladataikat az állam elleni izgatást megvalósító dokumentumok terjesztésével kapcsolatban. Az egyik tankönyv pedig arról szól, hogy a közrendvédelmi dolgozóknak mi a tennivalójuk kémkedésre utaló körülmények esetén.
A napokban az Emlékpont gyűjteményébe került oktatóanyagok és a többi digitalizált forrás is minden érdeklődő számára hozzáférhető a múzeumban - tette hozzá a sajtóreferens.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását