A szervezet feladata lesz többek között őrködni az élelmiszerek minőségén, mert azt gyakran tették szóvá különböző bírálatok. A központ felhívja a figyelmet az élelmiszer-kockázatokra és intézkedik a táplálkozással kapcsolatos szükséghelyzetekben - közölte Csang Cse-kuan (Zhang Zhikuan), a Peking városi ipari és kereskedelmi hivatal vezetője.
"Olyan elővigyázatossági intézkedéseket kell foganatosítani, amelyek kizárják az élelmiszerellátási lánc elleni bármiféle terrorista támadás lehetőségét" - hangsúlyozta Csang.
Az olimpia alatt az esemény résztvevőinek felszolgálható ételeket 10 kategóriában összesen 345 tételbe sorolták, ezeket külön-külön speciális szabványok alapján vizsgálják meg.
Az ellenőrzési folyamatban az élelmiszerek gyártási fázisait a termőföldtől kezdve egészen az étkezőasztalig követik nyomon.
Kína élelmiszergazdaságában gyakoriak a szabványok hiányából és a termesztéshez használt vegyszerek, továbbá konzerválószerek és különböző gyógyszerek helytelen használatából eredő problémák - jegyezte meg az AP hírügynökség.
Az aggodalmakat fokozta, hogy az elmúlt évben veszélyes vegyszereket találtak Kína által exportált élelmiszerekben, például tengeri termékekben.