Amrita Ahluwalia és csoportja úgy találta, hogy a legnagyobb vérnyomásesés 3-4 órával az ital elfogyasztása után jelentkezik, és az első 24 órában érezhető a vérnyomáscsökkentő hatás.
A vérnyomás csökkenését a kutatók szerint a nitritek okozzák, melyek a cékla levében található nitrát átalakulásával keletkeznek. Ez a kémiai folyamat a nyálban játszódik le, a nyelven található baktériumok hatására. A nitrit tartalmú nyálat lenyelve, annak egy része a gyomor savas közegében nitrogén-oxiddá alakul át, amely csökkenti a vérnyomást.
A vérnyomáscsökkentés lefutási görbéje összhangban van a vérben mérhető nitritkoncentráció változásával. Ugyanez a hatás nem jelentkezett a kontrollcsoport tagjainál, akik a céklaléivás után három órán át nem nyelték le nyálukat.
Világszerte minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, ami a szívkoszorúér betegségek felét, az agyi érkatasztrófák 75 százalékát okozza.