2024. április 29. - Péter

Visszadják a zsidóknak elkobzott műkincseiket

Zsidóktól a második világháborúban elkobzott és a tulajdonoshoz soha vissza nem került műkincsekből nyílt kiállítás a jeruzsálemi Izrael Múzeumban. A Keressük a tulajdonost című tárlat célja a műtárgyak és tragikus történetük bemutatásán túl az igazságtét
2008. február 19. kedd 14:03 - Hírextra
A hétfőn megnyitott kiállítás anyaga Franciaországból érkezett, ahonnan a nácik nagyjából 100 ezer festményt és más műtárgyat hurcoltak Németországba. Szisztematikusan, "kívánságlisták" alapján fosztogatták végig a zsidó gyűjteményeket. Pieter de Hooch La Buveuse (Ivó asszony) című munkáját például egyenesen Hitler utasítására kobozták el a Rothschild családtól.
A holland festő képe egyébként a kiállítás anyagában szereplő kevés kivételek egyike, a háború után ugyanis visszakerült a bankárfamíliához és később a Louvre-nak adományozták.
Hitler bukása után a szövetségesek mintegy 60 ezer alkotást találtak meg például a legmohóbb náci műgyűjtő, Hermann Göring légügyi miniszter villájának falain, a Wermacht "műkincsvédelemmel" megbízott osztagának raktáraiban és biztonságos sóbányákban felhalmozva, vagy más vezető tisztségviselők gyűjteményében. Henri Matisse egy korai munkáját például Kurt Gerstein SS-főtiszt rejtette el, aztán 1945 júliusában öngyilkos lett. Gerstein volt felelős azért, hogy a haláltáborokban mindig legyen elég Zyklon B gáz.

Összesen 45 ezer alkotás került vissza az eredeti tulajdonoshoz vagy az örökösökhöz, a gazdátlanul maradtak közül pedig 13 ezer kisebb értékű művet elárvereztek, és kétezer kiemelkedő alkotás francia múzeumokhoz kerül. Ezek közül ötvenhármat válogattak össze izraeli és francia szakértők. Június 3-ig Pieter de Hooch és Matisse mellett Eduard Manet, Claude Monet, Georges Seurat, Gustave Courbet egy-egy festménye és még egy 20 millió dollárra becsült Egon Schiele is látható a kiállításon, amelyet Christine Albanel francia kulturális miniszter nyitott meg.
Ezzel párhuzamosan Elárvult művészet címmel egy másik kiállítás is nyílt a jeruzsálemi múzeumban őrzött 1200 gazdátlan műkincsből. A festmények, grafikák, nyomtatványok, könyvek és a 700 zsidó vallási tárgy Németországban gyűlt össze a szövetségesek által létrehozott és a kallódó zsidó tulajdontárgyak visszaszolgáltatásával megbízott szervezetnél (Jewish Restitution Successor Organization - JRSO), de nem sikerült megállapítani a tulajdonosok kilétét. Így kerültek az izraeli nemzeti múzeumhoz, amelynek honlapján online adatbázis is nyílt a gyűjteményről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását