2024. június 26. - János, Pál

Szöveges ékszerek

Szöveges ékszerek is láthatók magyar versek részleteivel az Iparművészeti Múzeum március 1-jén megnyíló kiállításán, amely együtt mutatja be a 2007. évi Moholy-Nagy László formatervezési és a Kozma Lajos kézműves iparművész ösztöndíjasok munkáit - közölte
2008. február 23. szombat 10:17 - Hírextra
A Moholy-Nagy László formatervező ösztöndíjasok 2007-ben is változatos témákon dolgoztak. Felöltöztettek "nagyvárosi nomádokat", terveztek mozgásfejlesztő játékrendszert, tavi vitorlást, ergonómikus számítógépes munkaszéket, s megpróbálkoztak egy elfeledett hungarikum újjáélesztésével is a Szerencsi csokoládé csomagolásának és arculatának kialakításával.
A Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjat elnyert művészek a kisszériás kézműves alkotások műfajilag széles skáláját mutatják be. Az érdeklődők láthatnak kerámia és üveg dísztárgyakat, női cipőket, s az alkotók a szöveges ékszer létrehozásával megpróbálkoztak azzal is, hogy összekapcsolják a nép- és műköltészetet az ékszertervezéssel.

Szerephez jut a tervezők munkáiban az olcsó, sőt a hulladék-anyag is, ennek újrafelhasználása, hasznosítása: így lehetséges, hogy a felszámolt hímző műhely lyukkártyás szalagjai egy térelválasztón jelennek meg. Ugyanilyen különlegesség az ékszertől idegennek vélt műanyag kapcsolódása a nemesfémekhez. Látványosak a kötött ruhák, amelyek - a szabásmintát elvetve - az alakot tömésekkel, húzásokkal hangsúlyozzák, avagy rejtik el, és a keleti hímzéstechnikát szabadon érvényesítő 21. századi öltözékek.

A fiatal formatervezők számára évente meghirdetett és odaítélt Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjat 1988-ban alapította három minisztérium, és először 1989-ben adták ki. Az alapítók célja az volt, hogy ily módon is segítsék a pályakezdő formatervezők, iparművészek szakmai fejlődését. Az ösztöndíj odaítéléséről szakmai testület, az Ösztöndíjbizottság dönt. A 2008-as évre kiírt ösztöndíjpályázat nyerteseit a kiállítás megnyitóján hirdetik ki.

A Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjat a kulturális tárca alapította 1987-ben, s azok a fiatal iparművészek kapják, akik a tárgy-, és környezetkultúra, az öltözéktervezés területén egyedi kézműves technikával dolgoznak. Az ösztöndíjban minden évben 15 fiatal iparművész részesül.
Az ösztöndíjasok minden évben nyilvános kiállításon mutatják be munkájukat, az idei tárlat március 16-ig látható Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását