Molnár Kornélia elmondta, hogy a március 31-ig tartó fogyasztóvédelmi akció során elsősorban az alapvető higiéniás feltételek meglétét vizsgálják a vendéglátó ipari egységeknél és üzemi konyháknál.
Muszkás Mária, az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi csoportvezető főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Budapesten és Pest megyében összesen 326 ellenőrzést végeztek az ÁNTSZ munkatársai az akciósorozat első hetében. Összesen 47 alakalommal volt szükség helyszíni bírság kiszabására, mintegy 670 ezer forint összegben. Ez idő alatt kilenc szabálysértési eljárás indult - tette hozzá.
A leggyakoribb problémák, amelyekkel az ellenőrök találkoznak a munkaruha és a feliratok hiánya, a nem szabályosan kialakított kézmosó, a takarítás hiánya, a nem szabályos ételminták és a munkalapok hiányos vezetése - mutatott rá a csoportvezető.
Tavaly a húsvéti ellenőrzések alatt kétezer egységet szemléztek az ellenőrök, és az egész éves - 100 millió forintnyi - bírság mintegy harmadát szabták ki abban az időszakban.
Az akcióban az APEH, az ÁNTSZ, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság vesz részt.