2024. szeptember 8. - Mária, Adrienn

Fidesz: Mielőbb el kell ismerni Koszovót

A Fidesz sürgeti a kormányzatot, hogy Magyarország minél előbb ismerje el Koszovót független államként - mondta Németh Zsolt, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdán Budapesten.
2008. március 13. csütörtök 06:57 - Hírextra
A Fidesz sürgeti a kormányzatot, hogy Magyarország minél előbb ismerje el Koszovót. Úgy gondolom, hogy nem bátoríthatja Magyarország azokat a politikai erőket Szerbiában - különösen egy választási kampány kellős közepén -, akik azt gondolják, hogy Koszovót meg tudja tartani Szerbia - mondta Németh Zsolt, a csütörtöki és pénteki EU-csúcs előtt tartott ötpárti egyeztetés után.

A hivatalos magyar álláspont szerint március 15-e előtt nem ismeri el Magyarország Koszovó függetlenségét, nehogy atrocitások érjék a nemzeti ünnepen a határon túli magyarokat.
Németh Zsolt aláhúzta: a nemzetközi elemzők szerint összefüggés van a Déli Áramlattal kapcsolatos magyar-orosz szerződés aláírása és a koszovói függetlenség elismerésével kapcsolatos magyar bizonytalanság között.

A Fidesz örül annak, hogy a magyar kormányzat végül támogatja a Nabuccót, miután megkötötte a Déli Áramlatról szóló megállapodást Oroszországgal. A párt azonban nem tartja elegendőnek azt mondani, hogy mind a kettőre szükség van: világosan ki kell jelenteni, hogy a Nabuccónak kell a prioritást képeznie - tette hozzá Németh Zsolt.

Az ötpárti egyeztetés után Göncz Kinga külügyminiszter elmondta: a Nabucco "dupla diverzifikációt" jelent. Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több forrásból érkezzen gáz az országba. Az ország folyamatosan megpróbálja elősegíteni a Nabucco megvalósulását, ennek keretében jön létre a nagyköveti poszt is - tette hozzá.

A magyar diplomácia vezetője szerint az energiaforrások diverzifikációjáról, a Nabuccóról és a Déli Áramlatról nem lesz szó a csütörtöki és pénteki EU-csúcson.

Szili Katalin házelnök az ötpárti egyeztetés után elmondta: a megbeszélésen szó volt a lisszaboni stratégiáról és annak folytatásáról, az unió energia- és klímastratégiájáról, valamint az európai pénzpiaci helyzet stabilitásáról.

Az ötpárti megbeszélést szokás szerint az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete előtt tartották. A pártokat most azonban nem a miniszterelnök, hanem a külügyminiszter tájékoztatta arról, hogy milyen álláspontot fog Magyarország képviselni a különböző kérdésekben a csütörtöki és pénteki EU-csúcson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását