Előzzük meg a sonkamérgezést!
A főtt, füstölt sonka eltartásának és főzésének is megvannak a maga titkai, amelyek nem csupán konyhai fortélyok, mivel betartásukat alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok és egészségügyi szempontok indokolják - olvasható a Magyar Élelmiszer-biztonsági H
2008. március 20. csütörtök 17:15 - Hírextra
A sonka tárolása attól függ, milyet vásárolt a háziasszony. A hagyományos, nyers, füstölt sonkát hűvös szellős helyen kell tárolni és nem javasolt hűtőszekrénybe tenni.
A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell megfőzni, általában annyi órán keresztül, ahány kilós. Főzés után már hűtve kell tárolni.
A főtt, füstölt kötözött sonkaféléket vagy a gépsonkát fogyasztás előtt már nem kell újra megfőzni, de természetesen hűtőben kell ezeket tartani.
A nyers hús, a baromfi soha ne érintkezzen már élelmiszerekkel. A nyers hús előkészítése után mindig kezet kell mosni.
A hússal érintkező konyhai szerszámokat alaposan el kell mosogatni és aztán tanácsos más ételféléhez nyúlni.
A tojásos, húsos készételeket alaposan át kell főzni, majd hűtőben tartani. A maradékot át kell forrósítani ismételt felhasználás előtt, nem elég átmelegíteni - tanácsolja a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal.
Forrás: MTI