A Le Cordon Blue név egészen a XVI. századig nyúlik vissza. Ekkor alapította III. Henrik az egyik leghíresebb rendet Franciaországban: a Szentlélek rendjének szimbóluma egy kereszt volt, amely egy kék szalagon lógott.
Az ugyanazon nevet viselő szakácsiskola a XIX. század végén jött létre. Alapítója Marthe Distel volt, a La Cuisiniére Cordon Blue Magazine újságírója és kiadója. Első főzőbemutatójukon felállították a világ legelső elektromos tűzhelyét, amely óriási reklámot biztosított a magazinnak.
Ezt követően szinte özönlöttek főzőiskolájukba a leghíresebb szakácsok, később pedig nemcsak séfek, de világsztárok is szükségét érezték, hogy megforduljanak itt - köztük Dustin Hoffman.
Ma a Le Cordon Blue 29 intézményt működtet a világ 5 kontinensén, és évente húszezren végzik itt el szakács vagy cukrásztanulmányaikat. A tanárok Michelin-csillagos éttermek mesterszakácsai illetve cukrászai.
Nemcsak főzni-sütni tanítanak itt - elég borsos áron - hanem az elkészült finomságokat a világ számos táján értékesítik.