2024. április 29. - Péter

Magyarok a dél-amerikai börtönökben

Huszonegy magyar állampolgárt tartanak fogva jelenleg dél-amerikai börtönökben - tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t. A fogvatartottak 70 százaléka, 15 fő kábítószerrel való visszaélés vádja miatt raboskodik valamelyik dél-amerikai országban
2008. április 8. kedd 10:52 - Hírextra
A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy Dél-Amerikában a szabálysértést vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár többnyire jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat.

Az egyes büntetési tételek általában magasabbak a Magyarországon érvényben lévőknél, az eljárás lassúsága miatt pedig a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre.

Mindezek miatt a minisztérium kéri a kontinensre utazókat: vigyázzanak arra, hogy idegen személy ne férkőzhessen hozzá a poggyászaikhoz, és nagyfokú óvatossággal járjanak el akkor is, ha külföldön olyan ajándékot fogadnak el, amely alkalmas kábítószer elrejtésére.

A börtönviszonyok rendkívül rosszak Dél-Amerika államaiban, ezért a Külügyminisztérium külön kiemeli közleményében, hogy a konzuli szolgálat nem tud közbenjárni a helyi hatóságoknál a bírósági ítéletek befolyásolása, a bírósági tárgyalások időpontjának megváltoztatása és a börtönkörülmények javítása érdekében.

Dél-Amerika országai közül Brazíliában, Argentínában és Chilében működik magyar nagykövetség, Venezuelában pedig egy konzul képviseli hazánkat. Emellett a nagykövetségek és a konzul munkáját számos tiszteletbeli konzul is segíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását