A vizekbe dobott, becslések szerint évi több 10 ezer tonnányi szerves anyag a vízben bomlásnak indul, rohad, ez a káros vegyi folyamat megbonthatja a természetes vízi élet biológiai egyensúlyát. Romlik a vízminőség, ami gyakran látványos halpusztulást is előidézhet. Ennek elkerülésére sok horgásztónál meg is tiltották az etetést - magyarázta Juhász László, a Kunbábonyban működő CUKK Horgászcsali Készítő Vállalkozás vezetője.
A több éves kísérletezés eredményeként, különleges technológiával előállított újdonság viszont egy speciális növényi fehérje adalék jóvoltából hosszú ideig nem ázik szét a vízben, a halak eszegetnek belőle, de nem csökken az éhségük. Ez pedig jobb fogási esélyt kínál a horgásznak és a természet sem károsodik. Mivel hozzávetően félmillió horgászt tartanak számon az országban, a környezetkímélő csali széles körű elterjesztése nyomán csökkenthető a tavak, élővizek környezeti terhelése, ami milliárdos megtakarításokat eredményez - véli a vállalkozó.
A csali kifejlesztésében jelentős szerepe van a 90 főt foglalkoztató üzem kísérleti taván végzett aprólékos vizsgálatsorozatnak. A tó közepére egy üvegfalu óriás harangot építettek, ahonnan a mélyben, akár egy akváriumban, nyomon követhető a különféle halak mozgása, megfigyelhetők táplálkozási szokásaik. Bő étrenden tartják őket, így a jól belakmározott, falánk pontyok, keszegek, márnák és dévérek már csak az igazi ínyencfalatokat nyelik le. E módszerrel állították össze a csali mellett azt a több mint 100 féle halmenü receptet, ami nemcsak a hazai horgászok körében keresett, hanem más földrészekre is exportálják - mondta Juhász László.