E kis szerszám története nem a klasszikus nagy sajtgyártókhoz - mint Franciaország vagy Olaszország - kötődik. Egy norvég ács, Thor Bjorklund fejéből pattant ki az ötlet. Bjorklund egy nyári napon a felesége által csomagolt uzsonnáját készült elfogyasztani ácsműhelyében, amikor kipattant fejéből az ötlet - emlékeztet a régi történetre az egyik budapesti csemegeáruház hírlevele.
Elsőként az ács egy késsel próbálkozott, de nem sikerült sajtdarabját megszelídítenie. A következő egy fűrész volt, de ez sem hozta meg a várt sikert.
Ekkor ránézett a gyalura, amelyet pár perce még a fa csiszolására használt. Hamarosan elkészített egy kisebbet, amely már igazi sajtszeletelő volt.
A világ híres sajtkészítő birodalmának, Hollandiának leghíresebb sajtszeletelő manufaktúráját, a Boska Hollandot 100 éve alapították Bodegravenben.
A családi tulajdonban lévő cégnél négy generáció dolgozik együtt. Különböző sajtfélékhez eltérő szeletelőket gyártanak: mást a gorgonzolához, mást a parmezánhoz, de a sajtfondütől az elektromos szeletelőig minden egyéb kelléket is előállítanak, ami ezen ősrégi élelmiszer darabolásához szükséges.
A sajtszeletelő esetében jobb nagyobb darab sajtot venni, mert így könnyebb a vékony szeletekre való darabolás. Ez takarékosságra ösztönöz, ugyanakkor segít a fogyókúrában is, ráadásul esztétikusabbak vele a szendvicsek és tálra is szebben rakhatók ki a szabályos darabok.