Ez azt jelenti, hogy őseink valószínűleg ösztönösen előnyben részesítették a főtt ételeket, és feltehetően amint rájöttek a tűzcsinálás módszerére, azonnal elkezdték sütni-főzni eledelüket - vélekedett Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa, aki a kutatást irányította. A kísérletek során a majmok elé raktak főtt és nyers húst, illetve krumplit és répát. Az állatok az esetek többségében a meleg étel mellett döntöttek, és otthagyták a nyers eledelt.
Wrangham szerint az a felfedezés, hogy az emberszabású majmok kedvelték a főtt ételt, megerősíti azt az elméletet, amely szerint a főzés kulcsfontosságú szerepet játszott az emberi evolúció folyamatában.
Az átsült ételeket könnyebb megemészteni, és rendszeres fogyasztásuk minden bizonnyal hozzájárult a Homo erectus szervezetében 1,8 millió évvel ezelőtt végbement anatómiai változásokhoz, úgymint a nagyobb méretű agy, a kisebb bélrendszer és a gyengébb fogak kialakulásához.