Óceánban "pincéztet" pezsgőt az egyik legősibb francia pezsgőgyártó családi cég, a Roederer.
2008. június 4. szerda 08:54 - Hírextra
Az ötletet az adta, hogy a normandiai Mont Saint-Michel öbölben 15 méter mélyen mindig 10 Celsius-fokos az Atlanti-óceán vize, ez a hőmérséklet pedig ideális a pezsgő érleléséhez. Louis Roederer - a cég elnöke - egyelőre csak pár tucat üveg pezsgőt süllyesztetett az öbölbe, de nem temette be őket, mivel hagyni akarja, hogy az áramlat kedvére ringassa a palackokat. Az üvegeket természetesen rögzítették annyira, hogy ne sodródhassanak el.
Roederer egy év múlva mintát vesz mind vízi, mind szárazföldi pincéjéből és összeveti, hogy melyik pezsgő ízletesebb. Ő egyébként az első, aki pezsgőt tengerben érlel. Borral folytak már hasonló kísérletek, melyek eredménye az lett, hogy a vörösre kevésbé hat a tenger, mint a fehérre, de hogy jobb-e a tengeri, mint a pincei, az nem egyértelműen eldöntött.
A Roederer pezsgőgyárat 1776-ban alapították. A cég Franciaország egyik legutolsó független, családi vállalkozása. Nedűje igen drága, ebből is következőn a cég csupán a francia pezsgőtermelés 1 százalékát adja.