Élelmiszerhigéniai változtatások
Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának főtagja június 5-én csütörtökön felszólalt az uniós élelmiszerhigiéniai szabályok módosításáról szóló Schnellhardt jelentés plenáris vitájában.
2008. június 5. csütörtök 14:19 - Hírextra
Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának főtagja június 5-én csütörtökön felszólalt az uniós élelmiszerhigiéniai szabályok módosításáról szóló Schnellhardt jelentés plenáris vitájában.
Tabajdi Csaba hozzászólásában üdvözölte az Európai Bizottság, Günter Verhaugen biztos kezdeményezését és Schnellhardt úr jelentését az élelmiszerhigiéniai szabályok módosításáról a kisvállalkozások érdekében.
"Az élelmiszerbiztonság kulcsfontosságú, de csak ésszel, racionálisan szabályozzunk és ellenőrizzünk! Ma még nincs egyensúly a szükséges és elégséges élelmiszerbiztonsági rendszer és a fölösleges, irracionális túlszabályozás között. Gyakran van olyan érzése az embernek, hogy az EU túlszabályozása a multinacionális cégeket és nem a kis és közepes vállalkozásokat segíti. Az uniós túlszabályozás mellett a nemzeti ellenőrző hatóságok tovább rontják a helyzetet, amikor stréber túlteljesítőként fölöslegesen vegzálják a kis és közepes élelmiszerüzemeket - sajnos ez Magyarországon is gyakorta előfordul. A multinacionális cégek ellenőrzése mindeközben messze nem kielégítő. Jó lenne, ha nem csak a kicsiket és a közepeseket ellenőriznék és büntetnék szigorúan, hanem határozottan fel mernének lépni a multikkal, áruházláncokkal szemben is, ahol sokkal nagyobb a kockázat."
"Ezért is fontos a mostani jelentés, hogy az élelmiszerbiztonság kockáztatása nélkül csökkentsük a bürokráciát a gyorsított eljárás, a "fast track action" keretében, érdemben segítve a 10 főnél kisebb mikrovállalkozásokat." - mondta a magyar szocialista képviselő. "Sajnos már ez a módosítás sem fogja feltámasztani azokat a falusi kisvágóhidakat, pékségeket, amelyek az értelmetlen túlszabályozás következtében kénytelenek voltak felhagyni tevékenységükkel az új tagállamokban, így Magyarországon is." - zárta felszólalását Tabajdi.
Az Európai Bizottság kivenné az élelmiszer-higiénia ellenőrzésére képes élelmiszeripari mikrovállalkozásokat a 852/2004/EC rendelet egyes előírásai, így a veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok (HACCP) elvén alapuló rendszer alól. A javaslat az úgynevezett "fast track actions", vagyis gyorsított eljárással megindítandó intézkedések részét képezi, amelyek az EU igazgatási feladatai csökkentésére irányuló cselekvési programmal kapcsolatos közleményben szerepeltek.
A kedvezmény olyan, tíznél kevesebb fővel dolgozó mikrovállalkozásokra vonatkozna, amelyek döntően végfelhasználók számára történő élelmiszer-eladással foglalkoznak, és éves forgalmuk nem haladja meg a kétmillió eurót. Az európai parlamenti jelentés alapján ezek "az élelmiszer-ipari vállalkozások mentességet kaphatnak a HACCP alapelvein alapuló folyamatos eljárás vagy eljárások bevezetésének, alkalmazásának és fenntartásának követelménye alól. Ez csak azon vállalkozásokra alkalmazandó, amelyek legjellemzőbb tevékenysége a végfelhasználók számára történő közvetlen élelmiszer-értékesítés, és ha az illetékes hatóság úgy véli a rendszeresen végzett kockázatelemzés alapján, hogy vagy nincs megelőzendő vagy elfogadható szintre csökkentendő kockázat, vagy minden azonosított kockázatot megfelelő ellenőrzés alatt tartanak az általános és speciális élelmiszer-higiéniai követelmények végrehajtásával".
Forrás: MTI-OS