A folyékony kenyeret ünnepeljük
Sörtörténelmi bemutatóval, kiállítással és jazzkoncerttel ünnepelhetik a 18 év feletti érdeklődők a sörkultúra napját a Budai vár Gótikus udvarán vasárnap két órától éjfélig. A fesztivált második alkalommal rendezi meg a Magyar Sörgyártók Szövetsége.
2008. június 11. szerda 12:19 - Hírextra
Az esemény Szent Arnold napjához kötődik, aki a legenda szerint arra hívta fel a városlakók figyelmét a pestisjárvány idején, hogy jobb, ha a szennyezett víz helyett sört fogyasztanak. A szerzetes jól tudta ugyanis, hogy a főzött sör nem terjeszti a kórt, így amikor az emberek elkezdték inni az általa felszentelt nedűt, a járvány megszűnt.
A habos ital iránt azóta is töretlen az emberiség vágya. Magyarországon évente 78 millió liter sör fogy, zömében az országban gyártott márkákat kedvelik a lakosok. Jellemző, hogy az olcsó sörök fogyasztása nő gyorsan, de egyre inkább növekszik az ínyencek tábora is - mondta a távirati irodának Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.
A sörkultúra napját elsősorban azoknak a 18 év felettieknek rendezik, akiket az átlagosnál jobban érdekel az aranyló nedű. A fesztiválon a magyar sörválaszték mellett a nemzetközi piac termékei is megtalálhatók lesznek, mint az olasz, angol és belga sörök.
Emellett a rendezvényen bemutatják, hogyan készül az aranyló nedű, profi kóstoló árulja el, miként különböztethető meg a jó sör az átlagostól, hogyan kell fogyasztani, tárolni és miről árulkodik a habja.
A pódiumbeszélgetésen sörmesterek, sörbarátok, sörfőzők társalognak a habos italhoz fűződő viszonyukról, élményeikről.
Idén is megválasztják a Sörkultúra Bajnokot a látogatók közül, az elismerést az kapja, aki a legtöbbet tud a nedűről.
Az esemény jazzkoncerttel zárul, fellép a Berki Tamás Band.
Forrás: MTI