2024. június 1. - Tünde

Meghökkentő árkülönbségek

Sörben mérve kétszeres, ásványvízben azonban akár négyszeres árkülönbség is lehet ugyanazokon a termékeken és ugyanazokban a kereskedelmi üzletláncokban - derül ki az MTI tudósítójának horvátországi, szlovéniai és magyarországi üzletekben elvégzett ármust
2008. június 14. szombat 12:16 - Hírextra
A legolcsóbb sört, ásványvizet, kenyeret, narancslét és tejet ugyanazokban az üzletláncokban is meglehetősen nagy árkülönbséggel vásárolhatnak meg azok az utazók, akik az Adria horvát vagy szlovén tengerpartjára készülnek a nyáron. Az MTI tudósítója az egyik diszkont és egy szupermarket horvát, szlovén és magyar üzleteiben ugyanolyan jellegű vagy lehetőség szerint pontosan ugyanazon termékek árait hasonlította össze 250 forintos euróárfolyammal és a kunát 36 forinttal számolva.

Június közepén a diszkontlánc szlovéniai üzleteiben egy kilogramm fehér kenyeret átszámítva 248 forintért lehet megvásárolni, a magyarországi egységekben 249 forintért, a horvát boltjaiban pedig 265 forintért adják. Egy liter 3,5 százalékos zsírtartalmú tartós tejért a legkevesebbet Horvátországban kérik, ott 158 forintba kerül, Szlovéniában 188 forint az ára, a magyar üzletekben pedig 219 forint a fehér nedűért fizetendő összeg.
Ugyanazt a saját márkás, másfél literes, 50 százalékos narancslét legolcsóbban Szlovéniában adják a diszkontlánc boltjaiban. Ott átszámítva 198 forintot számláznak érte a pénztárban, Magyarországon 239 forint az ára, Horvátországban viszont 324 forintnak megfelelő összeget kérnek érte.

Ennél is nagyobb a különbség a sör esetében, ugyanis a szintén saját márkanéven forgalmazott, félliteres dobozos sört a szlovén boltokban 123 forintért árulják, a diszkont magyar üzleteiben ugyanez 129 forintba, míg a horvát egységekben 201 forintba kerül. (Vásárolható ennél olcsóbb sör is, de ugyanaz a márka nem található meg mindhárom országban.)

A legszembetűnőbb különbséget az ásványvizek körében találni, amelyek esetében azonos márkát nem árulnak, ezért a legolcsóbb termék árát érdemes keresni. Szlovéniában és Magyarországon a másfél literes, szénsavas vizek közül a legalacsonyabb áron egyaránt 44 forintért lehet vásárolni, míg Horvátországban 162 forint a raklapokon szereplő legkisebb ár.

Hasonló árkülönbséget lehet kimutatni az egyik, szintén mindhárom országban jelenlévő szupermarket polcain és pénztáraiban. Egyes termékek ráadásul valamivel még olcsóbbak is lehetnek, mint a vizsgált diszkontlánc üzleteiben.

Egy kilogramm fehér kenyér ára a szlovén szupermarketben 240 forintra jön ki, a magyar boltjaiban 249 forintot kérnek érte, míg a horvát egységeiben átszámítva 381 forintot kell érte fizetni a pénztárban. A legolcsóbb, 3,5 százalékos zsírtartalmú, egyliteres tartós tejért ebben az üzlettípusban Szlovéniában kérnek a legkevesebbet, 185 forintot, míg Magyarországon 194 forintra, Horvátországban pedig 198 forintra jön ki az ára.

Az 50 százalékos narancsléből a saját márkás áru szintén Szlovéniában kerül a legkevesebbe. Az egyliteres dobozért ott 195 forintnak megfelelő eurót kérnek, Magyarországon 199 forint az ára, míg a horvát üzletekben 324 forintos árral lehet kalkulálni.

A sörök közül a szintén saját márkanéven forgalmazott félliteres, dobozos termék ára a szlovén boltokban 113 forintra jön ki, a magyar üzletekben 159 forint ugyanennek az ára, a horvátországi szupermarket pénztárában pedig 234 forintnak megfelelő kunáért számlázzák.

Aki a legolcsóbb másfél literes, szénsavas ásványvizet keresi ebben az üzletláncban, a magyar boltokban talál legalacsonyabb árat, 54 forintot. A szlovén üzletekben flakononként 73 forinttal számolható a buborékos víz, a horvát pénztáros gépe azonban már 136 forintnak megfelelő árat jelez a legolcsóbb ásványvíz kódjának leolvasásakor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását