A magyarok nagy asztala
A magyar gasztronómia a világon egyedülálló - nemcsak az ételek, hanem a borok, pálinkák is, amelyek ízét, zamatát akkor érzik igazán a külföldiek, ha ellátogatnak Magyarországra és megtapasztalják a magyar vendégszeretetet is.
2008. július 4. péntek 18:23 - Hírextra
Az eseményt második alkalommal rendezi meg a 2005-ben alakult Első Magyar Fehérasztal Lovagrend. A háromnapos gasztronómiai fesztiválnak a Budai vár ad otthont. Az esemény a karitatív konyha megnyitójával vette kezdetét, amelynek lényege, hogy egy étel megvásárlásával az adományozók nélkülöző gyermekeket támogatnak.
Idén sem maradt el a lovagrendek díszes felvonulása, zászlóforgatók, dobosok hívták fel a vendégek és a turisták figyelmét a menetre, amelyben az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Jeruzsálemi Szent János Máltai Lovagrend és egyéb társlovagrendek képviselői vonultak végig a Dísz tértől az Oroszlános udvarig.
Az egybegyűlteknek felolvasták Göncz Árpád egykori köztársasági elnöknek, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tiszteletbeli elnökének köszöntő levelét, majd Gráf József megnyitotta a fesztivált. Az eseményen részt vett Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Simon József helyettes államtitkár is, aki az esemény fővédnökének, Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének üdvözletét tolmácsolta.
Az ünnepi beszédek után Benke László, a Magyarok Nagy Asztala fesztivál ötletgazdája, mesterszakács átadta az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend kitüntetéseit, amelyeket azok kapnak, akik a vendéglátás és a gasztronómia területén kiemelkedően teljesítettek. Ezután felavatták az új lovagokat, akiknek feladata az lesz, hogy népszerűsítsék országon belül és nemzetközi szinten is a magyar gasztronómiát. Lovaggá minden évben olyanokat avatnak, akik ezt a lovagrend szerint kiérdemlik.
Mindezek után a főszerepet átvették a finom étkek és italok - ezeket vasárnapig kóstolhatják meg a látogatók, akik betérhetnek honfoglalás-, közép-, reneszánsz- vagy milleniumkori konyhára és kóstolhatnak szürkemarhából, birkából, mangalicából készült ételeket, kürtőskalácsot és sült lepényt. Mindezt leöblíthetik magyar borral, sörrel, pálinkával vagy üdítővel.
A programok között igazi érdekesség, hogy az eseményen helyet kapott működő pálinka- és szikvízüzem, így az ott elkészült nedű azonnal megkóstolható. A fesztivált szakmai programok, híres emberek főzőshowja, látványkonyhák bemutatója teszi még színesebbé. A részletes programleírás a www.amagyaroknagyasztala.hu című honlapon érhető el.
Forrás: MTI