Elektronikus sommelier
Egy hordozható "borkóstoló" felfedezi a hamisítványt és a veszélyes pancsokat: ez a feladata annak a készüléknek, amelyet Cecilia Jimenez-Jorquera, a Barcelonai Egyetem mikroelektronikai intézetének munkatársa dolgozott ki.
2008. augusztus 6. szerda 08:28 - Hírextra
A The Analyst névre keresztelt szerkezetet a Királyi Akadémia kémiai társaságának lapjában mutatták be. Az "elektronikus nyelv" hat érzékelővel működik, melyek mindegyike a borok különböző jellemzőinek felismerésére képes: egyik például az alkoholtartalmat, a másik a savasság mértékét, a harmadik a cukortartalmat méri.
A készülék különféle bortípusok sajátságaira programozható, és olyan finom jellemzőket is érzékel, amelyek más módon nem mérhetők. Már a kóstolás pillanatában kilistázza a begyűjtött adatokat: például ha Tokajit kóstol, akkor nem csak azt állapítja meg, hogy valódi vagy hamísitott-e a fajta, de megállapítja az évjáratot, azonosítja az előállító pincészetet és leleplezi az esetleges adalékanyagokat és összetevőket, amelyek nem részei az eredeti "receptnek".
Az, hogy a berendezés hordozható, különösen hasznos tulajdonság, hiszen így a vizsgálatokat a mintavétel helyszínén el lehet végezni, nem szükséges a begyűjtött anyagot egy laborba beküldeni és hosszasan várakozni az eredményekre.
Forrás: MTI